Zvizdić prekida sve kontakte sa Del Vechijem

Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje, ocijenio je Zvizdić (EPA)

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić odlučio je prekinuti svaku suradnju s hrvatskim veleposlanikom u Sarajevu, Ivanom Del Vechijem.

Povod takvoj odluci je Del Vechijev odlazak na obilježavanje dana bh. entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

“Zgrožen sam prisustvom ambasadora [Republike Hrvatske Ivana] Del Vechia na proslavi neustavnog ‘Dana RS’, kao jedinog diplomate iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i saradnje”, napisao je Zvizdić na Twitteru.

Del Vechio je, zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, prisustvovao manifestaciji u Banjoj Luci na kojoj je, posthumno, dodijeljeno odlikovanje bivšem časniku JNA Slavku Lisici koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine na području Šibenika.

Pozvan na konsultacije

Takav je čin hrvatskog veleposlanika izazvao osude ministara u Vladi Republike Hrvatske, a Del Vechio je u međuvremenu pozvan na konzultacije u Zagreb.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske je potvrdilo kako nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Del Vechija u Banju Luku.

Iz tog ministarstva su potvrdili da će detaljno ispitati zašto je Del Vechio bio na obilježavanju dana Republike Srpske.

Mediji su u srijedu objavili Del Vechijevu fotografiju u društvu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, snimljenu na primanju kojega su u povodu obilježavanja praznika kojega je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u sjedištu entitetske vlade priredili dužnosnici bh. entiteta Republika Srpska.

Tijekom govora kojega je tom prigodom održao Dodik je izrijekom spomenuo nazočnost veleposlanika Rusije, Srbije i Hrvatske i zahvalio im na dolasku. 

Izvor: Agencije