Oglasi

Zvizdić prekida sve kontakte sa Del Vechijem

Povod Zvizdićevoj odluci je Del Vechijev odlazak na obilježavanje dana bh. entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.
Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje, ocijenio je ZvizdićEPA - Arhiva

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić odlučio je prekinuti svaku suradnju s hrvatskim veleposlanikom u Sarajevu, Ivanom Del Vechijem.

Povod takvoj odluci je Del Vechijev odlazak na obilježavanje dana bh. entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

"Zgrožen sam prisustvom ambasadora [Republike Hrvatske Ivana] Del Vechia na proslavi neustavnog 'Dana RS', kao jedinog diplomate iz EU. Radi se o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu koji ne ostavlja prostor za polemiziranje. Ovim ste onemogućili bilo kakav vid našeg daljeg personalnog kontakta i saradnje", napisao je Zvizdić na Twitteru.

Del Vechio je, zajedno s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, prisustvovao manifestaciji u Banjoj Luci na kojoj je, posthumno, dodijeljeno odlikovanje bivšem časniku JNA Slavku Lisici koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine na području Šibenika.

Pozvan na konsultacije

Takav je čin hrvatskog veleposlanika izazvao osude ministara u Vladi Republike Hrvatske, a Del Vechio je u međuvremenu pozvan na konzultacije u Zagreb.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske je potvrdilo kako nije bilo upoznato s odlaskom veleposlanika Del Vechija u Banju Luku.

Iz tog ministarstva su potvrdili da će detaljno ispitati zašto je Del Vechio bio na obilježavanju dana Republike Srpske.

Mediji su u srijedu objavili Del Vechijevu fotografiju u društvu predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika, snimljenu na primanju kojega su u povodu obilježavanja praznika kojega je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, u sjedištu entitetske vlade priredili dužnosnici bh. entiteta Republika Srpska.

Tijekom govora kojega je tom prigodom održao Dodik je izrijekom spomenuo nazočnost veleposlanika Rusije, Srbije i Hrvatske i zahvalio im na dolasku. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.