Oglasi

Zvizdić: Očekujem da Kosovo povuče odluku o porezu

'Mjera nije u skladu s važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji je Kosovo član i kojim trenutno predsjedava', poručio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
U slučaju da takva odluka potraje, Zvizdić navodi da postoji mogućnost recipročnih mjeraFena

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da je odluka Vlade Kosova da za 10% poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine u suprotnosti s osnovnim principima trgovine u okviru CEFTA-e (Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini), prenosi Fena. 

Iz tih razloga u sljedeća dva dana tražit će se hitna reakcija sekretarijata CEFTA-e i drugih nadležnih tijela. 

"Ova odluka je praktično drugi ili treći pokušaj Kosova da na takav način privuče pozornost na sebe – svoj ekonomski status. Nismo još zvanično dobili dokument da bismo se mogli i zvanično o njemu očitovati", rekao je Zvizdić. 

Očekuje da će Evropska komisija hitno djelovati i da će ta odluka najdalje u sljedećih nekoliko dana biti stavljena van snage. 

U protivnom, dodaje, Bosna i Hercegovina neće prisustvovati sljedećem ministarskom sastanku u okviru CEFTA-e, koji je zakazan za mjesec u Prištini.

Evropska unija očekuje opoziv mjere

U slučaju da takva odluka potraje, navodi da postoji mogućnost recipročnih mjera. 

"Mislim da će Vlada Kosova, kao što je to uradila i prethodnih puta, povući odluku poslije jasnog obrazloženja da ona nije u skladu sa važećim aktima CEFTA sporazuma, čiji su oni članovi i kojom trenutno predsjedavaju", poručio je Zvizdić. 

Mjeru, koja podrazumijeva taksu od 10% na sve proizvode koji se uvoze na Kosovo, a porijeklom su iz Srbije i Bosne i Hercegovine, osim na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u te dvije zemlje, predložio je ministar trgovine Kosova Endrit Shala, tvrdeći da su takvi potezi međunarodna praksa.

U reagiranju visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogherini rečeno je da te mjere predstavljaju jasno kršenje CEFTA-e i da Evropska unija očekuje da se Kosovo u potpunosti pridržava obaveza i opozove tu mjeru.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.