Zvizdić: Na sirijsko-iračkim ratištima 120 državljana BiH

Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je govorila o hiljadama radikaliziranih osoba koje se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu (AP)

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u srijedu kako su netočne i preuveličane tvrdnje o tome da se tisuće osoba iz njegove države bore u naoružanim skupinama po stranim ratištima, ističući kako raspoložive obavještajne informacije govore da je trenutačno u pitanju tek nešto više od 100 takvih osoba.

“Prema zvaničnim podacima, razmijenjenim sa svim obavještajnim i sigurnosnim agencijama s kojima sarađujemo u Bosni i Hercegovini, nema više od 120 naših državljana na sirijsko-iračkom ratištu”, kazao je on sudjelujući na seminaru koji je u Sarajevu organizirala Parlamentarna skupština NATO-a.

Prema njegovim riječima, to su “jedine tačne i provjerene informacije”.

Što prije u NATO

Pritom je očito aludirao na ponovljene tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je upozoravala na “opasnost od tisuća radikaliziranih osoba koje se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu [sa stranih ratišta]”.

“Od tih 120 osoba ukupno je 69 muškaraca, a ne nekoliko hiljada, kako ste imali priliku čuti od nekih zvaničnika iz regije. Od tog broja njih 29 su osobe koje su prije odlaska u Siriju živjele u dijaspori, a ne u Bosni i Hercegovini. Do sada se [u Bosnu i Hercegovinu] vratilo 46 osoba, a prema važećim zakonima procesuirano je i presuđeno 20 osoba. To su pravi i istinski podaci za sve one koji ih trebaju znati u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropskoj uniji”, kazao je Zvizdić.

Iskoristio je priliku sudjelovanja na seminaru i pozvao države članice NATO-a da podupru nastojanja Bosne i Hercegovine da se što prije približi članstvu u Alijansi.

Temeljna zapreka za to trenutačno je činjenica da u Bosni i Hercegovini postoje politički prijepori o tome hoće li nepokretna vojna imovina službeno biti vlasništvo države ili entiteta, na čemu inzistiraju vlasti entiteta Republika Srpska, podsjeća agencija Hina.

Uknjižba vojarni, vježbališta, skladišta i sličnih objekata na ime Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine preduvjet je koji je NATO postavio za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) Bosne i Hercegovine.

Ivanić: ‘Ublažiti kriterije’

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić u utorak je pred sudionicima seminara u Sarajevu sugerirao kako bi NATO trebao razmisliti o ublažavanju tog kriterija za aktiviranje MAP-a jer je procijenjeno da će rješavanje tog problema potrajati i do osam godina.

Zvizdić se toj sugestiji pridružio u srijedu.

“Očekujemo ispravno razumijevanje situacije u Bosni i Hercegovini i na Balkanu i značajno ubrzanje procesa vezanih za evropske integracije, a posebno za aktivaciju MAP-a, kao jedan od najvažnijih pozitivnih signala koji bi u ovom trenutku mogao biti upućen Bosni i Hercegovini”, zaključio je Zvizdić.

Izvor: Agencije