Zvizdić i Al Thani o liberalizaciji viznog režima za bh. građane

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je u po nedjeljak u Dohi s premijerom i ministrom unutrašnjih poslova Katara, Sheikom Abdullahom bin Naserom bin Khalifom Al Thanijem, o unapređenju bilateralnih odnosa.

Konstatirano je kako su odnosi dviju država prijateljski i bez otvorenih pitanja te izražen obostrani interes za unapređenje političke i ekonomske saradnje.

Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Dva prioritetna cilja

Al Thani je rekao kako katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene pasoše ukinu vize, kao i da se u narednom periodu sastanu ministri sigurnosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane.

Zvizdić je informirao premijera Katara o aktuelnim reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, kao i euroatlantskim aspiracijama ove zemlje.

Rekao je kako su to kompatibilni procesi, koji vode ispunjenju dva prioritetna cilja Bosne i Hercegovine – ekonomskom boljitku i članstvu u Evropskoj uniji.

Dodao je kako je Vijeće ministara posvećeno aktiviranju svih postojećih resursa u svrhu ubrzanog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno kako bi se upošljavali mladi ljudi.

Predsjedavajući Vijeća ministara naveo je kako je Bosna i Hercegovina zainteresirana i otvorena za saradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnje infrastrukture, kao i jačanja kulturnih veza kroz saradnju u sportu i obrazovanju.

Pozdravio je uvođenje redovne avionske linije Sarajevo – Doha, čime će biti olakšan dolazak poslovnih ljudi i turista u Bosnu i Hercegovinu.

Potpisani memorandumi o saradnji

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru Tarik Sadović.

Nakon sastanka, uz prisustvo premijera, potpisani su Memorandum o saradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Katara, Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara i Vlade Katara o saradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika, kao i Memorandum o razumijevanju za saradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.

Istovremeno su delegacije gradova Sarajeva i Dohe potpisale Sporazum o bratimljenju gradova, saopćeno je iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije