Oglasi

Zvizdić: BiH je nadomak kandidatskog statusa u EU-u

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-u potpisan je 2008, ali je stupio na snagu tek 2015. godine, no nakon toga su, kako je rekao Zvizdić, praktično svi parametri u uzlaznoj liniji.
'Otkad je EU-u predana aplikacija za članstvo, realizirali smo sve obaveze iz evropske agende Bosne i Hercegovine', rekao je ZvizdićAnadolija

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, kaže da se Bosna i Hercegovina nalazi nadomak dobivanja kandidatskog statusa u Europskoj uniji, što je ocijenio kao "ključni i najvažniji vanjskopolitički cilj".

Prema Zvizdićevim riječima, među prioritetima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, postavljenim prije tri godine prilikom ustanovljenja aktualnog saziva, na ključnim su mjestima ubrzavanje procesa europskih integracija, ekonomski rast i razvoj, vladavina prava i borba protiv korupcije i svih oblika ekstremizma, kao i regionalna i međunarodna suradnja.

Podsjetio je i kako je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-u potpisan 2008., ali je stupio na snagu tek 2015. godine, no nakon toga su, kako je rekao, "praktično svi parametri u uzlaznoj liniji".

"Od samog starta, kada je predana aplikacija Evropskoj uniji za članstvo, realizirali smo sve obaveze iz evropske agende Bosne i Hercegovine", rekao je Zvizdić, a prenosi Anadolija.

Malo povučenih sredstava

Naveo je kako je ekonomska reformska agenda "realizirana više od 80 posto", a strategija javne reforme "u završnoj fazi" i da će biti usvojena na sjednici u sljedećih mjesec dana. Podsjetio je i da je usvojen Mehanizam koordinacije.

Ipak je ukazao i kako je, zbog neusvajanja pojedinih strategija, Bosna i Hercegovina uspjela povući samo 166 milijuna eura, od predviđenih 600 milijuna za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

"Strategija energetike je, što se tiče nivoa Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, spremna, završena i, nažalost, već dugi niz mjeseci čeka mišljenje nižih nivoa vlasti", rekao je Zvizdić.

Dodao je kako su usvojene strategije omogućile znatnije povlačenje sredstava i pozvao entitetske razine vlasti da se "prevladaju određene tenzije i formiraju tijela koja su bitna za povlačenje sredstava iz fondova".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.