Zvizdić: BiH ispunjava sve uvjete za EU aplikaciju

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je u srijedu da je zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Europsku uniju, koji će biti predan 15. veljače, u potpunosti ispunio sve uvjete.

Onaj najvažniji – mehanizam koordinacije, usvojen je na posebnoj sjednici Vijeća ministara još 26. siječnja, iako je javnost, putem Službenih novina, za to doznala tek u utorak, dva tjedna kasnije.

U međuvremenu, bh. političare je na europskom putu podržao i austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz prilikom posjete Sarajevu prije nekoliko dana, opomenuvši ih da je jedan od osnovnih uvjeta upravo usvajanje mehanizma koordinacije.

Definirane su ključne točke u budućem načinu suradnje Bosne i Hercegovine s Unijom.

Zvizdić objašnjava da nisu imali namjeru ništa kriti, niti je odluka donesena u tajnosti, nego se, kako objašnjava, čekalo da se entitetske vlade upoznaju s dokumentom.

“Učinjen je zapisnik sa sjednice. Tekst je dostavljen entitetskim premijerima da se upoznaju s njim, i nisam vidio nikakav otpor prema tome da se napokon krene u tom pravcu na bazi rješenja koja su prihvatljiva za sve”, rekao je Zvizdić.

Čeka se brz odgovor iz EU-a

Zvizdić je optimističan kada je riječ o podnošenju aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU te očekuje brz pozitivan odgovor.

Ustvrdio je kako će Vijeće ministara spremno dočekati upitnik koji će dobiti iz Brisela i koji će sadržavati mnogo važnih pitanja.

“Evropska integracija je naš ključni prioritet. Uopšte, situacija da je Bosna i Hercegovina došla u priliku da podnese aplikaciju za članstvo u EU pokazuje stvaranje pozitivnog ambijenta vezanog za evropski put i činjenicu da je Vijeće ministara vrlo naporno radilo na realizaciji projekata kojima smo pokazali da možemo biti kredibilni u ubrzavanju procesa integracija. Stoga su mnogi evropski zvaničnici jasno konstatirali da se Bosna i Hercegovina vratila na evropski put. Svi nivoi su pokazali da su snažno opredijeljeni da se pokrenu procesi evropskih integracija”, kazao je Zvizdić.

Prema njegovom mišljenju, svi prethodni zastoji su otklonjeni, a Bosna i Hercegovina snažno ide ka EU.

“U junu prošle godine sam najavio da će Bosna i Hercegovina krajem 2015. ili početkom 2016. godine predati aplikaciju za članstvo, što je okarakterizirano kao utopijska izjava. Sada su zastoji otklonjeni i snažno idemo ka EU. To je, uostalom, konstatovano i u izvještaju Evropske komisije za BiH”, naveo je Zvizdić.

Prema njemu, tri ključna projekta u ovoj fazi europskih integracija ili su uspješno završeni ili su pri kraju realizacije.

Pritom je mislio na Reformsku agendu, mehanizam koordinacije i prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u vezi s ulaskom Hrvatske u EU.

Izvor: Al Jazeera i agencije