Zvijeri napadaju palestinsku djecu u haremu Ibrahimove džamije

Montasir Raed Abu Rumaila
Napad na Montasira samo je jedan u nizu napada izraelskih doseljenika na palestinsku djecu u Hebronu (Al Jazeera)

Piše: Awad al-Rajoub

Desetogodišnji dječak Montasir Raed Abu Rumaila izašao je vani u predvečernjim satima u subotu kako bi u trgovini udaljenoj samo nekoliko desetaka metara od njegove kuće kupio neke potrepštine.

Dok se vraćao kući, iznenadio ga je jevrejski doseljenik, koji ga je zgrabio za vrat i pokušao zadaviti.

Ni galama i zapomaganje nisu pomogli ovom dječaku.

Da stvar bude još gora, ubrzo su ga okružili i drugi doseljenici i počeli udarati šakama i nogama, kojih je, prema dječakovim procjenama, bilo čak 12.

Dječak Montasir i njegov otac, aktivista Raed Abu Rumaila, optužili su izraelske vojnike za sudjelovanje u napadu, nakon kojeg su doseljenici pobjegli u naselje Tel Rumeida, kada su se palestinski stanovnici počeli okupljati na tom mjestu, nedaleko od Ibrahimove džamije.

Samo jedan u nizu napada

Dječak je dobio ozljede i modrice po cijelom tijelu. Stvari koje je kupio u trgovini bile su uništene i razbacane po ulici.

Polomljen je bio i njegov mobilni telefon, koji je nosio kako bi se javio roditeljima kada izađe vani.

Montasir kaže da su ovakvi incidenti učestala pojava s kojom se djeca iz Starog grada u Hebronu svakodnevno suočavaju.

Umjesto da se vrati kući iz kupovine, dječak je prebačen u bolnicu.

Napad na Montasira samo je jedan u nizu napada izraelskih doseljenika na palestinsku djecu u blizini Ibrahimove džamije u gradu Hebronu.

Oko 600 izraelskih doseljenika živi u pet ilegalnih doseljeničkih naselja izgrađenih na oduzetim palestinskim imanjima u Starom gradu u Hebronu nakon okupacije 1967. godine.

Dječakov otac Raed Abu Rumaila je aktivista, koji prati i snima napade okupatorskih vojnika i doseljenika na Palestince u ovom dijelu grada.

Nažalost, desilo se i to da njegov sin bude žrtva doseljeničkog napada, što nije uspio dokumentirati svojom kamerom, jer je došao prekasno, kada su se već razbježali.

Aktivista Raed Abu Rumaila šokirao se kada je u izraelskoj policijskoj stanici pregledao snimak napada na svog sina.

U stanicu je morao doći na poziv policije, kako bi dao izjavu o incidentu.

Vojni punktovi okupacijski snaga

Kaže da je izraelska policija odbila njegov zahtjev da dobije taj snimak, jer ne želi da se on pojavi u javnosti.

Abu Rumaila kaže da je život u centru grada počeo ličiti na noćnu moru za stanovnike, a naročito za djecu.

Građani su izloženi ozbiljnim prijetnjama i fizičkim napadima doseljenika, koji nasilje provode naočigled vojnika.

Okupacijske snage su postavile vojne punktove na kilometar kvadratni od Ibrahimove džamije u Hebronu i uvele stroge mjere.

Stanovnici moraju dobiti odobrenje za unošenje svakodnevnih potrepština i stvari u svoje domove.

Musa Abu Hashhash, predstavnik izraelske grupe za ljudska prava B'Tselem u okrugu Hebron, kaže da je tokom dugogodišnjeg rada dokumentirao na stotine napada na djecu u Starom gradu u Hebronu.

Abu Hashhash je rekao da gotovo ne prođe ni jedan dan bez kršenja prava djece u blizini Ibrahimove džamije te da je posljednjih godina dokumentirao stotine izjava koje idu u tom pravcu.

Kaže kako su dokumentirani slučajevi premlaćivanja, hapšenja ili pritvaranja osoba mlađih od 13 godina, a centar grada Hebrona je opisao kao nesigurno mjesto za djecu.

Istrage bez konkretnih zaključaka

Ova izraelska organizacija za ljudska prava smatra da su izraelski vojnici saučesnici u nasilju koje doseljenici vrše nad Palestincima, što je “odavno sastavni dio rutine okupatora”.

“Snage sigurnosti (vojska i izraelska policija) dopuštaju takvo nasilje kojim se ugrožavaju životi Palestinaca, nanose povrede po njihovim tijelima, uništava njihova imovina i zemlja, a ponekad pružaju zaštitu ili čak sudjeluju u samim napadima”, navodi B'Tselem na svojoj internetskoj stranici.

Organizacija ističe da se u većini rijetkih situacija pokretanja istrage slučajevi zatvaraju bez ikakvog zaključka, što je sastavni dio neobznanjene politike koju slijede organi za provedbu zakona prema kojima počinitelji ovakvih dijela trebaju proći nekažnjeno.

Izvor: Al Jazeera