Zvijer sa Himalaja: Indijska vojska objavila fotografije ‘jetijevog’ otiska

Nepal, u kojem se nalazi 14 najviših planinskih vrhova na svijetu, obustavio je uspinjanje i planinarenje u martu (Getty Images)

Planinari iz indijske vojske su tokom ekspedicije u Nepalu pronašli misteriozne otiske stopala za koje misle da pripadaju “jetiju”, ogromnom stvorenju s Himalaja, objavila je vojska u utorak.

“Jeti”, u čije postojanje naučna zajednica sumnja, dio je folklora Nepala, gdje ga smatraju bićem koje živi na snijegom pokrivenim dijelovima Himalaja.

U tvitu, u kojem su postavljene i fotografije, indijska armija tvrdi da su planinari uočili otiske stopala dimenzija 81 x 38 centimetara, blizu kampa pored planine Makalu 9. aprila.

„Po prvi put, ekspedicija indijske armije otkrila je misteriozne otiske stopala mitskog bića ‘jeti'“, navedeno je u tvitu, bez objašnjenja kako mitska bića, uopšte, mogu ostaviti otiske stopala.

Objava je izazvala skeptične, pa čak i reakcije s podsmijehom.

 

Lociran na granici Nepala i Kine, Makalu je među najvišim planinama svijeta, u području u kojem istraživači često traže dokaze o postojanju “jetija”.

Od medvjeda do kostima gorile

Priče o divljoj dlakavoj zvijeri koja hoda Himalajima, među planinarima kruže još od 1920. godine, što je nagnalo mnoge da krenu u potragu za njom.

Prije 11 godina, japanski planinari koji su se vratili s planina na zapadu Nepala, Reutersu su izjavili da su vidjeli otiske stopala, za koje vjeruju da su “jetijevi”.

Mada su bili opremljeni najboljim fotografskim aparatima, kamerama i teleskopima, niko do sada nije uspio snimiti to stvorenje.

Naučnici, međutim, nemaju mnogo dokaza o “jetijevom” postojanju. Prije dvije godine, međunarodna grupa istraživača je izučavala uzorke koji su prikupljani na Himalajima, a koje se dovode u vezu s “jetijem”, ali su na kraju zaključili da se ipak radi o medvjedima.

Dva Amerikanca su 2008. godine tvrdili da su našli ostatke stvorenja koje su opisali kao „pola čovjek, pola majmun“, ali to je na krajju bio gumeni kostim gorile.

Izvor: Agencije