‘Zvijer je još živa’, dokumentarni film na Al Jazeeri Balkans

Dok ljevičarska ideja Karla Marxa postaje popularna širom svijeta, zemlju bivšeg socijalističkog bloka razdiru komunistički aparatčici i doušnici. Dvadeset šest godina nakon pada komunizma mlada Bugarka otvara djedove spise iz Tajne službe kako bi razotkrila prošlost i pronašla odgovor na važno pitanje: zašto je socijalistička ideja u praksi neslavno propala? U polumističnom dijalogu s pokojnim djedom obnavlja kolektivno pamćenje dviju potpuno različitih generacija.

O autoricama filma:

Mina Mileva i Vesela Kazakova izazvale su kontroverzu u rodnoj Bugarskoj snimanjem politički obojenih dokumentaraca, zbog kojih su dobile nadimak “Demonski dvojac”.

Njihov prethodni nagrađivani dokumentarac Čika Tony, tri budale i Tajna služba, koji je emitiran na Al Jazeeri Balkans, promijenio je propise o autorskim pravima na arhivsku građu i zamalo poslao dvojac u zatvor zbog otkrivanja totalitarnih mehanizama u filmskoj industriji.

Autorice su bile podvrgnute okrutnim i dugotrajnim institucionalnim i napadima udruženja filmskih radnika u Bugarskoj i kolega koje su garantirale da više nikad neće odobriti državne subvencije produkcijskoj kompaniji Activist38.

Evropska dokumentarna mreža EDN, EAVE i Cineuropa objavili su članke podrške, ali Kinematografsko vijeće Bugarske zahtijevalo je njihovo uklanjanje. Jay Weissberg u svom kritičkom osvrtu na film objavljenom za Variety pojasnio je tu kontroverzu.

Film je dobio 11 međunarodnih nagrada, od Melbournea do Rio de Janeira. Premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu, a kasnije na Festivalu Astra Film, Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, Filmskom festivalu u Trstu, ZagrebDoxu, Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu i mnogim drugim. Film je bio na listi Američkog filmskog instituta “Najbolje od evropske kinematografije” za 2015.

Drugi film Zvijer je još živa koristi se širokom lepezom alata za uspostavljanje veza između komunističke ideologije i sadašnjeg stanja pustoši u Bugarskoj. Izazvao je snažnu reakciju utjecajnih političkih ličnosti i njegovo emitiranje na TV-u odmah je zabranjeno jer se u filmu navode imena bivših komunističkih agenata, koji su i danas aktivni u političkom životu zemlje. Film je prikazan u zvaničnoj selekciji prestižnih festivala kao što su IDFA, Goeteborg, Sarajevo, ZagrebDox i mnogi drugi i već je dobio međunarodne nagrade za najbolji film, režiju i animaciju.

Mileva je diplomirala režiju animiranih filmova u školi “La Cambre” na Briselskoj i Sofijskoj filmskoj akademiji. Britanskoj industriji animiranog filma pridružila se 1996. kao režiserka animiranih filmova / animatorica i producentica. Radila je na filmovima kao što su Božićna priča, Disneyevi filmovi Tigrove avanture i Knjiga o džungli, muzičkim spotovima za umjetnike kao što su Roxette, Roisin Murphy, Infadels, Goldspot, kratkim filmovima i TV-serijama nagrađenim BAFTA-om.

Vesela Kazakova diplomirala je glumu i produkciju u Bugarskoj. Njene glavne uloge u filmskim ostvarenjima donijele su joj prestižne nagrade za najbolju glumicu u Bugarskoj i inozemstvu, nagradu “Srebrni Sveti Juraj” na Moskovskom filmskom festivalu 2005. i nagradu “Berlinale Shooting Stars” 2006.

Tandem sada snima svoj prvi igrani film Mačka u zidu, koji se bavi istočnoevropskim migrantima u Londonu. Projekt je dobio podršku MEDIA-e i osvojio nagradu ARTE International Relations Cinelink na Međunarodnom filmskom festivalu u Sarajevu, kao i nagradu Coco Post-Pitch na Međunarodnom filmskom festivalu u Cottbusu.

Mina Mileva

Web: www.activist38.com

IMDB: https://www.imdb.com/name/nm2873275/

Twitter: https://twitter.com/minamileva

Facebook: https://www.facebook.com/mina.mileva.3

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/minamileva/

Instagram: https://www.instagram.com/activist38/

Filmografija (režija):

Mačka u zidu (igrani, 2019)

Zvijer je još živa (dugometražni dokumentarni, 2016)

Čika Tony, tri budale i Tajna služba (dugometražni dokumentarni, 2014)

Zbog nje (dugometražni dokumentarni, 2008)

Božićna priča (animacijska sekvenca, 2001)

Jedna čaša ili dvije (kratki animirani, 1998)

Ponovo ponedjeljak (kratki animirani, 1997)

Kontrasti (kratki animirani, 1992)

Vesela Kazakova

Web: www.activist38.com

IMDB: https://www.imdb.com/name/nm1268982/

Twitter: https://twitter.com/KazakovaVesela

Facebook: https://www.facebook.com/vesela.kazakova

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/vesela-kazakova-a2009158/

Instagram: https://www.instagram.com/activist38/

Filmografija (režija):

Mačka u zidu (igrani, 2019)

Zvijer je još živa (dugometražni dokumentarni, 2016)

Čika Tony, tri budale i Tajna služba (dugometražni dokumentarni, 2014)

Zbog nje (dugometražni dokumentarni, 2008)

Izvor: Al Jazeera