Zver, prvi mogući ‘desni’ predsjednik

Jedini kandidat desnice na predsjedničkim izborima u Sloveniji 11. novembra je Milan Zver. Kandidat je vladajuće Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, a podržava ga i demokršćanska Nova Slovenija (NS).

Slovenija nikad do sada nije imala desno orijentiranog predsjednika.

Kad predsjednički kandidat Milan Zver dođe u mali grad Postojnu, onda ljudi stoje u redu da bi ga vidjeli.

U kampanji govori o domoljublju i demokratiji, poziva na pravedniju Sloveniju, izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

“Čini mi se da su te vrijednosti političkog proljeća zanemarene i ja ih svojim prisustvom u izbornoj kampanji želim oživjeti”, kaže Zver.

Na predizbornim skupovima neizostavan su folklor i narodne pjesme u kojima domoljubno srce bije u grudima.

Predizborni Zverov skup u Postojni, malom gradu između Ljubljane i Kopra, jedan je od dvadesetak predizbornih skupova koje će ovaj kandidat održati tokom kampanje.

Promjena običaja

U njegovom izbornom štabu kažu: “Kriza je, kampanja je više nego skromna.”

Zver se u kampanji predstavlja kao čovjek koji vidi dalje.

Po zanimanju je doktor nauka, radio je Fakultetu za sociologiju, političke nauke i novinarstvo u Ljubljani.

U Janšinoj prethodnoj vladi bio je ministar za školstvo i sport.

Sada je zastupnik u Evropskom parlamentu (EP).

Slovenija do sada nije imala predsjednika iz desnice. Zver vjeruje kako će promijeniti taj običaj.

“To je vjerovatno pitanje mlade demokratije, asimetričnosti medija u Sloveniji, koji su većinom lijevo orijentirani. Ali, danas je medijski prostor razvijen novim medijima, tako da klasični mediji mogu imati utjecaj, ali ne odlučujući”, rekao je Zver.

Odlučujući utjecaj, smatraju neki analitičari, mogli bi imati desno orijentirani birači. Budući da se nagađa kako protiv aktualnog predsjednika Danila Turka jedino Borut Pahor ima šanse, upravo bi ovi  birači mogli, umjesto svom kandidatu Zveru, dati glas Pahoru.

Dvije gravitacije

“Znači, oni su razdvojeni između dvije gravitacije. Ideološki imaju svog kandidata, ali taktički razmišljaju – pa bolje manje zlo slijeva. I zbog toga je zadatak Zvera bio, prije svega, da svoje uvjeri da u prvom krugu glasaju ideološki”, izjavio je Sebastijan Jeretič, stručnjak za odnose s javnošću.

Politički sociolog i analitičar Matej Makarovič  smatra da, iako mu okolnosti ne idu naruku, Zver nije bez šanse.

“Ljevica ima strukturne prednosti u Sloveniji. Na neki način je dominantna opcija… dominantna u znatnom dijelu akademske zajednice, u medijima. Ali, nije važno šta predviđaju ankete, nego šta će se dogoditi na dan izbora”, smatra on.

Do tog dana Zver neumorno obilazi birače.

“Obišao sam mnoga sela, male gradove, trgove, stupio u kontakt s oko 100.000 ljudi, razgovarao s njima. Tako da se moj pristup u kampanji rezlikuje od pristupa Pahora i predsjednika Turka”, priča Zver.

“Je li pristup bio dobar, vidjet će se 11. studenog”, izvještava Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera