Zveckanje oružjem na Bliskom istoku

Učestali navodi o pripremi izraelskih zračnih snaga za udare na Iran (EPA)

Izrael bi mogao izvesti vojnu akciju radi sprečavanja razvoja iranskog nukleranog oružja već prije Božića 25. decembra, objavio je britanski list Daily mail, što prenose izraelski mediji.
Britanska novina svoj izvještaj bazira na izvorima bliskim obavještajnim šefovima u Londonu.

U izvještaju se ističe da je šef britanske diplomatije William Haig ocijenio kako je izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) potpuno diskreditovao tvrdnje islamske Republike Iran da je njen nuklearni program namijenjen za civilnu upotrebu, prenosi agencija Tanjug.

Nalazi lista navodno “potvrđuju” da će Izrael i SAD udružiti snage da izvedu napad na iranska nuklearna postrojenja što je moguće prije.

“Mi očekujemo nešto već za Božić ili početkom sljedeće godine”, rekao je izvor na koji se poziva list.

Britanija navodno ubrzava svoje sopstvene pripreme za mogući napad. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak odbacio je  sugestije da bi Izrael mogao biti razoren iranskim kontranapadom, govoreći o mogućem udaru Izraela na iranska nuklearna postrojenja, javila je agencija Fena.

Stav Teherana

Fraza “sve opcije su u igri” znači vojni napad, a često ga koriste izraelski lideri, podsjećaju agencije.
Barak je, takođe, predložio da se Iranu nametne i pomorska blokada.

„Ako Izrael bude uvučen u sukob, kažem vam neće biti 100.000 žrtava, neće biti 10.000 žrtava, ni 1.000 žrtava i Izrael neće biti uništen“, zaključio je Barak.

Izraelski mediji prenose da se britanski list ne poziva na izvore u Izraelu i dovode u pitanje vjerodostojnost izvještaja. U njemu se navodi da je IAEA objelodanila da Iran priprema mjesto za testiranje nuklerne sposobnosti između ostalog, nuklearne detonatore i kompjuterski model za nuklearne bojeve glave.

Al Jazeerina reporterka Dorsa Jabbari javila je iz Teherana da iranski dužnosnici ne smatraju bilo koji dio izvještaja AIEA vjerodostojnim.
“Oni govore da … to nije tačno, te da su već odgovorili na takav izvještaj u prošlosti”, rekla je ona.

Prema izvorima koji su imali uvid u ovaj izvještaj, IAEA svoje dokaze temelji na laptopu koji je ukraden od iranskog nuklearnog naučnika 2004. godine.

“(Iran) pita odakle dokazi dolaze, kada su prezentirani i kako ga je AIEA dobio“, javlja reporetka Al Jazeere.
Predstavnik Irana pri IAEA Ali Asghar Soltanieh izjavio je da Iran nikada neće dovesti u pitanje svoje obaveze u provođenju iranskog nuklearnog programa, uprkos izvještajima da je Teheran angažovan na razvoju nuklearnog naoružanja.
 
„Kao odgovorna država, Islamska Republika Iran nikada neće dovesti u pitanje svoja legitimna prava i nastaviće da poštuje svoje obaveze u skladu sa sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja“, rekao je Soltanieh, javila je iranska državna novinska agencija IRNA.
   
Izraelski premijer Binyamin Netanyahu pozvao je dan ranije međunarodnu zajednicu da zaustavi trku Irana ka nuklearnom oružju, nakon što je IAEA objavila izvještaj da Teheran razvija nuklearno oružje od 2003. godine.

“Značaj izvještaja je u tome da međunarodna zajednica mora prekinuti iransku težnju ka nuklearnom oružju, koja ugrožava mir u svijetu i na Bliskom istoku”, naveo je Netanyahu.

U saopštenju iz njegovog kabineta se ističe da “izvještaj IAEA potvrđuje tvrdnju i međunarodne zajednice i Izraela da Iran razvija nuklearno oružje”.

Kinesko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je u četvrtak da sankcije ne mogu “fundamentalno” da riješe iransko nuklearno pitanje, javio je Tanjug.


Ehud Barak [EPA]

Portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hong Lei rekao je na konferenciji za novinare da sankcije nisu “fundamentalan” odgovor, ali kako prenosi Reuters, Peking je sličnu retoriku koristio i ranije da bi na kraju ipak glasao za uvođenje sankcija protiv Irana.

Hong Lei je upozorio i da bi akcije protiv iranskog nuklearnog programa mogle da izazovu nemir na Bliskom istoku.

Moskva protiv sankcija

Također, Moskva neće podržati usvajanje novih sankcija protiv Irana nakon objavljivanja izvještaja IAEA-e o nuklearnom programu Teherana, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

„Bilo kakva nova sankcija protiv Irana tumačit će se u međunarodnoj zajednici kao instrument za promjenu režima u Teheranu. Takav pristup za nas nije prihvatljiv i ruska strana neće razmatrati takve prijedloge“, rekao je on za agenciju Interfax.

Zapadni lideri su zatražili pooštravanje sankcija protiv Irana.
„ Iran je počeo s premještanjem nuklearnog materijala u podzemni bunker“, navodi se u izvještaju UN-a, što povećava sumnje Zapada da Teheran pokušava izgraditi nuklearno naoružanje.

Zamjenik ruskog ministra također je upozorio zapadne zemlje da ne pokušavaju usvojiti sankcije jednostrano, javila je Fena.

„Smatramo da je dijalog jedini mogući način za rješenje. Irance treba navesti da razgovaraju o stvarnim problemima. Ono što nas zabrinjava u cijelosti je jednostrani pristup Zapada sankcijama protiv Irana, što ne dozvoljava  uspostavljanje dijaloga“, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije