Zvaničnik: SAD želi Katar za značajnog saveznika van NATO-a

Američki i katarski zvaničnici, među kojima su državni sekretar SAD-a Mike Pompeo i katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, susreli su se u Washingtonu ranije ove sedmice (Reuters)

Sjedinjene Američke Države se nadaju kako će moći nastaviti sa planovima o imenovanju Katara značajnim saveznikom koji nije u sastavu Sjevernoatlantske alijanse (NATO), što je status koji stranim državama donosi koristi u odbrambenoj trgovini i sigurnosnoj saradnji sa Washingtonom, kazao je viši američkih zvaničnik u četvrtak.

„Nadamo se kako ćemo nastaviti pri određivanju Katara kao značajnog saveznika van NATO-a“, rekao je Timothy Lenderking, američki zamjenik pomoćnika državnog tajnika za odnose sa Zaljevom tokom konferencije za medije.

Američki i katarski zvaničnici, među kojima su državni sekretar SAD-a Mike Pompeo i katarski ministar vanjskih poslova Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, susreli su se u Washingtonu ranije ove sedmice.

Spomenuti status većeg saveznika van NATO-a (major non-NATO ally, MNNA) daje određenoj državi bolji pristup američkoj vojnoj opremi i tehnologiji, uključujući besplatne viškove, ubrzanu obradu izvoza i prioritetnu saradnju na treningu.

Trenutno 17 država ima ovaj status, među kojima su zaljevske države Kuvajt i Bahrein gdje se nalazi Peta flota američke mornarice.

Normalizacija sa Izraelom

Katar, u kojem se nalazi najveća američka baza na Bliskom istoku, blokiran je uslijed spora sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom od 2017. godine. Kvatet je blokadom prekinuo diplomatske, ekonomske i saobraćajne veze sa Katarom koga optužuju da podržava „terorizam“. Doha kategorički negira ove optužbe.

Washington, koji ima jake veze sa svim državama koje su dio spora, smatra sukob kao prijetnju naporima administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da suzbije utjecaj Irana i bori se za jedinstvo.

Vijesti o mogućem određenju Katara kao MNNA države dolazi nakon što su dvije države Zaljeva – Bahrein i UAE – potpisale sporazume o normalizaciji odnosa sa Izraelom koje je isposlovao SAD.

Ove dogovore sa Izraelom su Palestinci vidjeli kao „izdaju“.

Katar je odbacio normalizaciju odnosa sa Izraelom, kazavši kako to „ne može biti rješenje“ izraelsko-palestinskog spora.

Izvor: Al Jazeera i agencije