Zvaničnik Revolucionarne garde: Soleimani spriječio ostavku Assada

Komandant elitne iranske jedinice je ubijen početkom januara u američkom napadu bespilotnom letjelicom kod Bagdada (EPA)

Zvaničnik iranske Revolucionarne garde tvrdi da je komandant elitne iranske jedinice Quds, general Qassem Soleimani, koji je ubijen u američkom napadu na aerodromu kod Bagdada, spriječio predsjednika Sirije Bashara al-Assada da podnese ostavku.

Iranski general Hassan Plarek, bivši čelnik Ureda za obnovu vjerske baštine pri Revolucionarnoj gardi, izjavio je da je Soleimani spriječio Assada da podnese ostavku i pobjegne iz zemlje, prenosi Anadolija.

U razgovoru za iransku novinsku agenciju Fars, general Plarek je izjavio da je Soleimani, “ustvari, spasio Siriju”.

‘Put do pobjede’

“Qassem Soleimani se sam borio sa sirijskim problemom i na kraju spasio Siriju. Čak je i Assad mogao postati izbjeglica i napustiti svoju zemlju. Ali on, Soleimani, tada je kazao: ‘Jedini put do pobjede je otpor. Uspjet ćemo uz Allahovu pomoć’, i odupro se te na kraju i uspio”, kazao je Plarek.

Gul-Ali Babayi, jedan od zapovjednika Revolucionarne garde, u knjizi Poruka riba, napisao da je situacija u Siriji bila vrlo komplicirana te da je Assad mislio da je sve gotovo, zbog čega je pokušao tražiti azil u Rusiji.

Plarek (58) je bio dugogodišnji prijatelj Soleimanija, a na čelo Ureda za obnovu vjerske baštine postavio ga je upravo komandant elitne iranske jedinice, koji je ubijen početkom januara u američkom napadu bespilotnom letjelicom kod Bagdada.

Izvor: Agencije