Zvaničnik: Libijski rivali u Moskvi potpisuju prekid vatre

Al-Sarraj i Haftar sa predsjednikom Francuske Macronom 2017. godine (EPA)

Čelnik libijske međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) Fayez al-Sarraj i njegov rival, odbjegli komandant Khalifa Haftar, trebali bi potpisati sporazum o prekidu vatre u Rusiji u ponedjeljak, kazao je visokopozicionirani libijski zvaničnik, prenosi Al Jazeera English.

Naftom bogata sjevernoafrička država je poprište nemira i sukoba otkako je ubijen dugogodišnji lider Muammar Gaddafi tokom ustanka 2011. godine koji je podržao NATO. Od tada je Libija podijeljena između suprotstavljenih administracija na istoku i zapadu, a sukob u posljednje vrijeme privlači uplitanje stranih sila.

Tripoli i GNA na udaru su od aprila sa istoka i snaga lojalnih Haftaru koji je 6. januara preuzeo strateški obalni grad Sirte.

Potpisivanje sporazuma će omogućiti nastavak političkog procesa, kazao je čelnik libijskog Visokog državnog vijeća Khaled al-Mechri na državnoj TV stanici Al Ahrar. On je dodao kako će sa al-Sarrajem putovati u Moskvu dok će Aguila Salah, predsjednik istočnog parlamenta, putovati sa Haftarom.

Kršenja uvjetnog primirja

Novinska agencija Interfax pozvala se na riječi ruskog zvaničnika koji je kazao kako će al-Sarraj i Haftar doći u Moskvu u ponedjeljak i razgovarati o „mogućnosti potpisivanja primirja i detaljima takvog dokumenta“.

Lev Dengov, šef ruske kontakt-grupe u Libiji, izjavio je da još nije jasno da li će se dva rivala susresti lice u lice.

U međuvremenu, al-Sarraj je u ponedjeljak, tokom kratkog govora, pozvao Libijce da „se okrenu od prošlosti“.

„Pozivam sve Libijce da se okrenu od prošlosti, odbace neslaganja i udruže se kako bi išli naprijed ka stabilnosti i miru“, izjavio je on.

Uvjetno primirje, koje su su GNA i Haftarova LNA ranije dogovorili, trebalo je stupiti na snagu u nedjelju u ponoć po lokalnom vremenu, ali su obje strane suprotnu optužile za kršenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije