Zvaničnik: Kupovina S-400 narušit će odnose SAD-a i Turske

Neimenovani zvaničnik smatra kako je S-400 „ruski sistem prikupljanja obavještajnih podataka“ i kako će njegova nabavka biti „bolna i skupa za SAD“ (EPA)

Sjedinjene Američke Države su spremne razgovarati o načinima kako bi se umanjile moguće posljedice od turske kupovine raketnih sistema odbrane S-400 od Rusije, izjavio je visoki američki zvaničnik za TASS, komentirajući pisanje Bloomberga da se Turskoj spremaju sankcije zbog nabavke ruskih sistema, prenose agencije.

„Planirana turska nabavka sistema S-400 će imati ozbiljne posljedice na odnos SAD-a i Turske“, rekao je zvaničnik.

On je dodao kako Washington nema želju uvoditi sankcije, ali kako će Ankara morati odustati od kupovine.

Neimenovani zvaničnik smatra kako je S-400 „ruski sistem prikupljanja obavještajnih podataka“ i kako će njegova nabavka biti „bolna i skupa za SAD“, navode agencije.

Tri paketa sankcija

Ranije je objavljeno kako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmatra tri paketa sankcija kako bi kaznila Tursku zbog kupovine ruskog sistema odbrane S-400.

Najoštriji paket o kome se razgovara na Vijeću za nacionalnu sigurnost (NCS), te u ministarstvima nanio bi žestoke probleme turskoj ekonomiji koja već ima dosta poteškoća, navode tri osobe upoznate sa situacijom, a koje su tražile da ostanu neimenovane jer nemaju odobrenje za javne istupe.

Dodaje se kako bi bilo koja od ovih opcija bila dodatak višemjesečnoj prijetnji da će SAD prekinuti prodaju mlaznih borbenih aviona F-35 Turskoj ukoliko turski lider Recep Tayyip Erdogan ispuni obećanje i kupi ruske sisteme.

Cijela situacija, kako navode agencije, jasno pokazuje pogoršanje odnosa SAD-a i Turske, dvije države saveznice u NATO savezu.

Izvor: Agencije