Zvaničnik Hamasa: Produženo primirje za 72 sata

Zvaničnik Hamasa i član pregovaračkog tima u Kairu Izzat Risheq napisao je večeras na svom twitter profilu da je primirje produženo za 72- sata u Pojasu Gaze, te dodao da se nastavljaju konsultacije u indirektnim pregovorima između Palestinaca i Izraela.  

Prethodno su izraelski mediji objavili, pozivajući se na neimenovane izraelske izvore, da je i izraelska strana prihvatila produženje 72- satnog prekida vatre, koji je trebao završiti u ponoć, za još tri dana pod uslovom da to ispoštuje i palestinska strana, prenosi Anadolija.  

Dopisnik Al jazeere je nekoliko sati ranije javio da je izraelska vojska počela gomilati snage duž granice s Pojasom Gaze.

Saopćeno je da se radi o mjeri opreza ako pregovori dožive krah i ne postigne se sporazum.

Hamas je u međuvremenu najavio da će obnoviti raketnu vatru, ako ne bude suštinskog napretka na pregovorima. Izraelska vojska je rekla da je pokrenula pješadiju, artiljeriju i oklopne jedinice iz takozvanih područja okupljanja na mjesta odakle se priprema za moguće operativne aktivnosti.

Specijal: Napadi na Gazu

Također je rečeno da je mobiliziran veći broj rezervista da podrži regularne snage na terenu.

Izraelski list Haaretz objavio je da je mobilizirano oko 8.000 rezervista. 

Eksplozija zaostale bombe

Pet osoba je poginulo, među kojima i dva deminera i strani novinar, a najmanje četvero je povrijeđeno u današnjoj eksploziji bombe koja je ostala nakon izraelskih napada tokom ofanzive na Gazu.

Associated Press je potvrdio da je u eksploziji bombe poginuo italijanski novinar i snimatelj te agencije, Simone Camilli (35), palestinski prevodilac i trojica pripadnika policije u Gazi.

U eksploziji je teško povrijeđen fotoreporter AP-a Hatem Moussa.

 


Nisreen el-Shamayleh o raketiranju Izraela

 


Jane Ferguson o stanju u Gazi

Trodnevni prekid vatre između Palestine i Izraela stupio je na snagu 10. augusta u jedan sat iza ponoći. Na prijedlog Egipta, Izrael i Palestina podržali su 72-satni prekid vatre.

Izrael je 7. jula počeo vojnu operaciju na Gazu zračnim i pomorskim snagama koju je nazvao “Zaštitna linija”, a 17. jula krenuo sa kopnenom ofanzivom na Gazu.

Tokom izraelskih napada poginulo je najmanje 1.939 osoba, a gotovo 10.000 je ranjeno.

Palestinci se pokušavaju vratiti prividu normalnog života u Gazi dok traje 72-satni prekid vatre i pregovori u Kairu kojima se pokušava dogovoriti trajni mir.

U enklavi je mirno, nakon što su egipatski napori rezultirali privremenim prekidom nasilja u kojem je ubijeno 1.945 Palestinaca i 67 Izraelaca.

Prodavnice su se počele otvarati, a ljudi su se vratili na ulice uništenog grada u kojem živi 1,8 miliona Palestinaca.

Primirje podrazumijeva ukidanje embarga

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu kazao je da je na sastanku Organizacije islamske kooperacije u Džedi (OIC) predstavljen sedmočlani akcijski plan koji se odnosi na povećanje humanitarne pomoći Gazi, povećanje napora za ostvarenje održivog primirja, zaustavljanje izraelskih napada i ponovnu izgradnju Gaze, prenosi Anadolija. 

Odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka, Davutoglu je kazao da je Turska počela široku inicijativu u danima kada su pojačani izraelski napadi na Gazu.

“Prvi korak akcijskog plana je da sve države pomognu Gazi svim mogućim sredstvima”, poručio je šef turske diplomatije.

Otkrio je da su jučer četiri Palestinca dovedena u Tursku na liječenje, a kako je naglasio, vlasti rade na tome kako bi uspjele povećati broj Palestinaca koji bi se liječili u ovoj zemlji.

“Održivo primirje je, prije svega, potrebno iz humanitarnih razloga, ali takvo primirje podrazumijeva ukidanje embarga Izraela nad Gazom”, izjavio je Davutoglu, istaknuvši kako međunarodna zajednica mora pojačati pritisak na Izrael o ovom pitanju.

Izvor: Al Jazeera i agencije