Zvaničnicima iz Srbije zabranjen ulazak na Kosovo

Vlasti Kosova prozivaju Beograd za napore da se uspostavi humanitarna kriza na sjeveru Kosova (Reuters)

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova donijelo je odluku da do daljnjeg ne izdaje dozvole za posjet Kosovu niti jednom dužnosniku iz Srbije.

Informaciju je potvrdio Jetlir Zyberaj, politički savjetnik šefa diplomacije Kosova Behgjeta Pacollija, prenosi Anadolija.

Naveo je kako je takva odluka donesena iz više razloga.

“Zbog hibridnih prijetnji koje Srbija čini Kosovu, stalne propagande i lažnih vijesti o zemlji i našim građanima, ali i nedavnih napora da se uspostavi takozvana humanitarna kriza na sjeveru Kosova, koja prijeti srpskom stanovništvu koje živi tamo, prisiljavajući ih da zatvore svoja poduzeća samo zbog nekih političkih ciljeva Beograda, Ministarstvo vanjskih poslova neće dozvoliti nijednom dužnosniku iz Beograda da posjeti Kosovo. Svi zahtjevi će biti odbijeni sve dok se takvo ponašanje nastavi”, naveo je Zyberaj.

Dačić: Šamar međunarodnoj zajednici

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić je odluku vlasti Kosova je nazvao potezom bez presedana i još jednim šamarom, prije svega, Evropskoj uniji i međunarodnoj zajednici.

“Pošto su naš narod na Kosovu…  ostavili bez lekova i hleba, braneći svoje sulude takse, ovom zabranom praktično žele da ga još više izoluju od bilo kakvog uticaja Beograda”, reka je Dačić za beogradske Novosti.

Početkom tjedna sve trgovine prehrambenim artiklima, radnje i kiosci, te pekare i ugostiteljski objekti na sjeveru Kosova bili su zatvoreni na dva dana u znak nezadovoljstva zbog pristojbe od 100 posto koje je Kosovo uvelo na uvoz robe iz Srbije.

‘Srbija simulira humanitarnu katastrofu’

Predstavnici Srba na sjeveru Kosova upozorili su da su mjere Vlade Kosova dovele stanovnike opština sa srpskom većinom “na ivicu humanitarne katastrofe”.

Odgovorio je premijer Kosova Ramush Haradinaj, najavljujući da će njegova Vlada, “zajedno s biznismenima sa Kosova”, otvoriti privremene veleprodajne centre na sjeveru Kosova, kao odgovor na “pokušaj Srbije da simulira humanitarnu katastrofu” na tom području.

Prema njegovim riječima, radi se o “još jednom pokušaju Srbije da destabilizira Kosovo i specijalnom ratu koji vode strane agenture”.

Izvor: Agencije