Zvaničnici: Saudijskog kraljevskog savjetnika nema na suđenjima

Jedan zvaničnik navodi kako nepojavljivanje Qahtanija može značiti da ga vlasti žele zaštititi (Al Jazeera)

Jedan od dva najviša saudijska kraljevska zvaničnika povezana sa ubistvom novinara Jamala Khashoggija bio je odsutan na suđenju 11 osumnjičenika iza zatvorenih vrata, više izvora je navelo za agenciju AFP.

Saudijski tužitelji navode kako je zamjenik šefa obavještajaca Ahmed al-Assiri nadgledao ubistvo kolumniste Washington Posta u konzulatu u Istanbulu prošlog oktobra i kako je dobio savjete od medijskog cara kraljevskog dvora Sauda al-Qahtanija.

Oba pomoćnika su bila dio uskog kruga prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i formalno su dobili otkaze zbog ubistva, no samo Assiri je došao na pet sudskih saslušanja od januara, navode četiri zapadnjačka zvaničnika upoznata sa situacijom.

“Qahtani nije među 11 kojima se sudi. Šta znači njegovo odsustvo, da li Saudijci ga žele zaštititi ili odvojeno kazniti? To niko ne zna“, navodi jedan od zvaničnika sa Zapada za AFP.

Smrtna kazna

Kraljevski javni tužitelj je u novembru prošle godine optužio 11 neimenovanih osumnjičenika, a među njima su petorica kojima prijeti smrtna kazna zbog ubistva.

Diplomate iz stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija), kao i iz Turske imaju mogućnost kao posmatrači pratiti sudski proces koji je u potpunosti na arapskom jeziku. Ne smiju dovesti prevoditelje i obično veoma kasno dobiju obavještenje o ročištu, navode izvori.

Maher Mutreb, obavještajni operativac koji je često putovao sa princom nasljednikom u inostranstvo, forenzički ekspert Salah al-Tubaigy, te pripadnik saudijske kraljevske garde Fahad al-Balawi su neki od onih kojima prijeti smrtna kazna.

Optuženici imaju pravo na pravnog savjetnika. Mnogi od njih se brane u sudu i tvrde kako su izvršavali Assirijeve naredbe, opisujući ga kao „kolovođu“ operacije, dodaju zvaničnici.

Oni dodaju kako smrtna kazna ne prijeti Assiriju koji u saudijskoj vojsci kotira kao ratni heroj. Vjeruje se kako je nekada ranije radio blisko sa američkim obavještajcima, pa ga zato nema na dvije liste sankcija SAD-a protiv umiješanih u ubistvo.

Optužbe CIA-e

Qahtani, koji je vodio žestoke kampanje na društvenim mrežama protiv kritičara kraljevstva, nalazi se na obje liste.

Kako navode iz tužilaštva, on se susreo sa timom ubica prije nego su otputovali u Tursku kako bi podijelio sa njima „korisne informacija o misiji zasnovane na njegovoj medijskoj specijalizaciji“.

No, on se nije pojavio u javnosti od ubistva i njegova trenutna lokacija predmet je brojnih špekulacija.

Centralna obavještajna agencija (CIA) je navodno objavila kako je ubistvo vjerovatno naredio princ Mohammed bin Salman, de facto vladar države i nasljednik prijestola.

Saudijske vlasti kategorično to odbacuju, a u privatnim razgovorima sa zapadnjačkim zvaničnicima kritiziraju turske vlasti što nisu uspjele spriječiti ubistvo.

Sa druge strane, turski zvaničnici su prvi objavili informacije o ubistvu Khashoggija i vrše pritisak na Saudijsku Arabiju da objavi informacije o trenutno nepoznatoj lokaciji raskomadanog tijela novinara.

Nejasno je kada će se nastaviti suđenje u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije