Zvaničnici SAD-a kritiziraju Netanyahua

Napetost između Izraela i SAD-a nastavlja rasti zbog predstojećeg govora Netanyahua u Kongresu o Iranu (EPA)

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država doveli su u pitanje rasuđivanje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekavši da njegove otvorene osude nastojanja da se postigne dogovor o iranskom nuklearnom programu štete američko-izraelskim odnosima.

Šest dana prije nego što će Netanyahu održati govor u Kongresu o nuklearnoj prijetnji iz Irana, izraelski lider optužio je svjetske sile da napuštaju obećanje da će spriječiti Iran da dođe do nuklearne bombe.

Nacionalna sigurnosna savjetnica predsjednika SAD-a Baracka Obame, Susan Rice ocijenila je da je najavljeni govor “destruktivan” po odnose između dvije zemlje, prenijeli su izraelski mediji.

Ona je to rekla u intervjuu za program PBS, nekoliko sati nakon što je državni sekretar SAD-a John Kerry kritizirao Netanyahua zbog njegovog protivljenja nuklearnom sporazumu s Iranom o kome se pregovora.

Netanyahu odbacuje kritike

Izraelski premijer odbacio je kritike Washingtona zbog svoje namjere da govori u Kongresu, optuživši svjetske sile da odustaju od obećanja da će spriječiti Teheran da razvije nuklearno oružje.

“Poštujem Bijelu kuću i predsjednika SAD-a, ali o tako sudbinskoj stvari, koja može da odluči da li ćemo ili nećemo preživjeti, moram učiniti sve da spriječim tako veliku opasnost za Izrael”, istakao je Netanyahu.

On je dodao da su se svjetske sile zarekle da će spriječiti Iran da se naoruža nuklearnim oružjem, ali se sada, imajući u vidu sporazum koji zajedno sklapaju” čini da su od toga odustale i da prihvaćaju da će Iran postepeno u roku od nekoliko godina razviti sposobnosti da proizvede materijal za mnoga nuklearna oružja.

“Oni možda to prihvaćaju, ali ja nisam voljan da prihvatim”, naglasio je Netanyahu. 

“Zbog Netanyahuove odluke da putuje u Washington i govori dvije sedmice prije izraelskih izbora je pridodat stepen pristrasnosti, što nije samo nesretna okolnost već destruktivno za odnose”, rekla je Rice, kako prenosi izraelski list Haaretz.

Ta njena izjava se smatra najoštrijom javnom osudom do sada od strane Obamine administracije otkako je Netanyahu prihvatio poziv Johna Boehnera, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa da govori o nuklearnom sporazumu s Iranom, kome se protivi, a što je Obamin prioritet, navodi New York Times.

“Mi želimo da odnosi budu jaki bez obzira koja partija je na vlasti u svakoj zemlji”, rekla je Rice.

Prethodno je Kerry na rekao da “svako ko trči trenutno okolo i žuri da kaže: nama se ne sviđa sporazum ili ovo ili ono, ne zna šta je sporazum”.

“Nema još sporazuma i ja upozoravam ljude da čekaju i vide šta će pregovori proizvesti,” naglasio je državni sekretar SAD-a.

Netanyahu je prije toga ponovo napao sporazum s Iranom. “Na nesreću informacije koje smo primili u posljednjih nekoliko dana potvrđuju naše strahove o razvoju sporazuma između sila i Irana. Taj sporazum, ako bude potpisan, omogućit će Iranu da postane država na nuklearnom pragu,” rekao je Netanyahu.

On je objasnio da to znači da će “Iran dobiti dozvolu da razvije bombu, a to je zemlja koja otvoreno saopćava svoju namjeru da uništi državu Izrael.”

Izraelski premijer je ponovio da je sporazum o kome se diskutira loš i da dovodi Izrael u opasnost, naglasivši da on namjerava učiniti sve što je moguće da spriječi potpisivanje.

“Zato ću ići u Washington da govorim ispred Kongresa jer je Kongres SAD-a možda posljednja odbrana prije sporazuma između sila i Irana”, rekao je on.

Netanyahuovom obraćanju neće prisustvovati potpredsjednik SAD-a Joe Biden koji putuje u inostranstvo, a i Kerry će biti u Švajcarskoj.

Bijela kuća također neće poslati predstavnika na konferenciju Američko – izraelskog komiteta za javne poslove na kome će Netanyahu također govoriti.

Izvor: Agencije