Zvaničnici: Jemenski predsjednik u kućnom pritvoru u Rijadu

Abd-Rabbu Mansour Hadi
Hadi i velik dio njegove vlade veći dio rata borave u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije (Reuters)

Saudijska Arabija mjesecima brani predsjedniku Jemena, zajedno s njegovim sinovima, ministrima i vojnim dužnosnicima, da se vrate kući, javlja agencija AP.

Dužnosnici kažu da je zabrana potaknuta neprijateljstvom između predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji su dio koalicije predvođene Saudijskom Arabijom protiv pobunjenika Husija i koji dominiraju u južnom Jemenu, dijelu zemlje koji nije pod kontrolom pobunjenika.

Dva su dužnosnika Jemena potvrdila da su Hadi, njegovi sinovi i nekoliko ministara u Rijadu spriječeni otići u Jemen. Dužnosnici su pristali govoriti o tome pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni komentirati situaciju.

Gubitak autoriteta na jugu Jemena

“Saudijci su im nametnuli neku vrstu kućnog pritvora”, rekao je jemenski sigurnosni zapovjednik, jedan od dvojice dužnosnika.

“Kad je Hadi tražio da ide, odgovoreno mu je kako za njega nije sigurno da se vrati jer su tamo zavjerenici koji mu žele oduzeti život te da Saudijci strahuju za njegov život”, dodao je.

Hadi i velik dio njegove vlade veći dio rata borave u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije.

Hadijeva nemogućnost da se vrati u južni Jemen naglašava njegov gubitak autoriteta i vlasti, čak i na jugu, koji je nominalno pod njegovom administracijom, prenosi AP.

Nakon što je Hadi posljednji put napustio Jemen u veljači, iznova je slao pismene zahtjeve saudijskom kralju Salmanu tražeći povratak.

Nijedan zahtjev nije obrađen, rekao je jemenski sigurnosni zapovjednik.

U kolovozu je Hadi krenuo u zračnu luku u Rijadu, planirajući se vratiti u svoj privremeni glavni grad Aden u južnom Jemenu, ali vraćen je iz zračne luke, rekao je zapovjednik.

Slabljenje Hadijeve pozicije išlo je paralelno s jačanjem moći UAE-a u južnom Jemenu.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati dva su glavna stupa koalicije koja kaže da brani Hadijevu vladu i bori se protiv šijitskih pobunjenika Husija. 

Koalicija vodi zračnu kampanju protiv pobunjenika od 2015., a UAE je snažno prisutan u južnom Jemenu, dok Husi i dalje kontroliraju sjever zemlje.

Optužbe Rijada prema Iranu

Iran je u ponedjeljak odbacio kao “neodgovorne i provokativne” optužbe Saudijske Arabije da je kriv za napad balističkom raketom iz Jemena na Rijad.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Irana citiran je glasnogovornik Bahram Qassemi, koji je kazao da su optužbe koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bile “nepravedne, destruktivne i provokativne”, prenio je AFP.

Saudijska Arabija uputila je ranije u ponedjeljak žestoke kritike Iranu zbog balističkog projektila koji su iz Jemena prema Rijadu ispalili pobunjenici iz pokreta Husi, navodeći dokaze da Teheran stoji iza tog napada i kazavši da je riječ o potencijalnom “činu rata”.

Analitičari opisuju sukob kao posrednički rat između Saudijske Arabije i Irana dok se oni bore za regionalnu nadmoć.

Izvor: Agencije