Zvaničnici BiH pozivaju institucije da reaguju na okupljanje četnika u Višegradu

Prijetnje „paklom i krvavom Drinom“nedvosmisleno krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje, smatra Džaferović (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da su postrojavanja četnika s područja Bosne i Hercegovine i Srbije u Višegradu opasna prijetnja miru i stabilnosti, te da su posebno uznemirujuća za Bošnjake povratnike u entitet RS.

“Zbog toga, kao član Predsjedništva BiH, zahtijevam hitnu reakciju nadležnih državnih institucija, prije svega Tužilaštva BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija kako bi se kaznili organizatori tog fašističkog postrojavanja, zabranilo buduće održavanje sličnih skupova bilo gdje u BiH, te zabranilo djelovanje Četničkog ravnogorskog pokreta u našoj zemlji”, kazao je Džaferović za Fenu.

Član Predsjedništva BiH smatra da je nedopustivo da nekažnjeno prođu prijetnje novim zločinima i poziv na genocid, i to od sljedbenika organizacije koja je historijski i pravno potvrđena kao fašistička i koja je odgovorne za zločine nad Bošnjacima u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do 1995. godine.

Mektić: Ko je odobrio to udruženje?

“Postrojavanje četnika u vojnoj formaciji i prijetnje „paklom i krvavom Drinom“, koje su se mogle čuti, predstavljaju nedvosmisleno krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje. Zbog toga tražim od svih nadležnih institucija da bez ikakvih kalkulacija pristupe procesuiranju ovog krivičnog djela”, kazao je Džaferović.

Dodao je da od svih političkih predstavnika srpskog naroda u BiH očekuje da se lično očituju o ovom događaju, te da i entitetske vlasti poduzmu korake kako ovakvi skupovi, usmjereni protiv mira u Bosni i Hercegovini, više nikada ne bi bili organizovani.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je pozvao Tužilaštvo BiH i policijske agencije da reaguju i da “to uvijek čine kada neko poziva na nasilje”.

On je, komentirajući događaj u Višegradu, rekao za portal Klix.ba da je protiv retrogradnog djelovanja i da osuđuje ovakvu pojavu.

Istovremeno je postavio pitanje zašto ministarstva pravde dozvoljavaju registraciju ovakvih udruženja.

“U ovoj državi moramo donijeti zakone koji će tačno propisati kako i pod kojim uslovima se mogu registrovati razna udruženja. Ne može Ministarstvo pravde nekome odobriti da postane udruženje građana, a da mu onda Ministarstvo sigurnosti zabranjuje djelovanje. Ako neko udruženje izlazi van okvira zakonskog ponašanja, mora se reagovati i poništiti njegova registracija”, naglasio je Mektić.

Zvizdić: Sjećanje na najcrnje dane devedesetih

Reagirao je i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, upozorivši kako “besprizorno i anticivilizacijsko okupljanje pripadnika tzv. “Ravnogorskog četničkog pokreta” ponovo budi još svježa sjećanja na najcrnje dane 90-tih godina, kada su četnička ideologija, rasizam i hegemonizam bili osnova brutalne agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu, što je praćeno planskim i nasilnim protjerivanjem i masovnim zločinima počinjenim nad nesrpskim stanovništvom, a kulminiralo genocidom u Srebrenici.

“Okupljanje pripadnika “četničkog pokreta” kojima načelo mržnje prema pripadnicima drugih naroda i vjera predstavlja osnovu i cilj djelovanja, predstavlja eklantantan vid zakonski kažnjivog širenja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i namjernog i planskog zastrašivanja povratnika, posebno Bošnjaka, kojima se ponovo prijeti na najbrutalniji način”, izjavio je Zvizdić i pozvao Tužilaštvo BiH, kao i druge nadležne sigurnosne i policijsko-obavještajne institucije BiH, a posebno MUP RS, Ministarstvo sigurnosti BiH i Graničnu policiju BiH da “hitno reaguju, daju potrebne odgovore ko je organizovao i kako je došlo do “prekograničnog” okupljanja četnika, te da preduzmu potrebne aktivnosti kako bi u cilju zaštite ukupne, a posebno sigurnosti povratnika, organizatori i sudionici bili kažnjeni, a ovakva prijeteća i zlokobna okupljanja zabranjena”.

I Ured visokog predstavnika (OHR) osudio je “sramna dešavanja u Višegradu”.

U poruci OHR-a na Twitteru istaknuto je kako nadležne institucije to trebaju istražiti i poduzeti odgovarajuće akcije protiv odgovornih za govor mržnje.

Današnji događaji u Višegradu nemaju mjesta u BiH društvu, pomirenje je jedini put u budućnost, naveli su iz OHR-a.

Predsjednica Udruženja „Žene žrtve rata“ Bakira Hasečić izjavila je za Faktor.ba kako je sramotno i žalosno da državne institucije nijemo posmatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama.

“Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je veoma malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu, nego i širom BiH. Oni su danas i na trgu u Višegradu, koji se danas zove Trg poginulom srpskom vojniku, a koji se nalazi u neposrednoj blizini Mosta Mehmed paše Sokolovića. Ovaj most se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a Komisija za zaštitu spomenika je odredila da nikakva nacionalna obilježja ne mogu biti prisutna u krugu od 100 metara oko mosta. Na to niko nije reagirao”, kazala je Hasečić.

Hasečić: Povratnici gledaju uniforme u kojima su počinjeni zločini

Ona je ovo okupljanje okarakterisala također i kao katastrofalno i skandalozno.

“Žalosno je i tužno danas. Mogu samo zamisliti kako je povratnicima. Biti u gradu i gledati one iste uniforme u kojima su počinjeni zločini. Možda će među njima biti i ratnih zločinaca, koji su se, zahvaljujući dvojnom državljanstvu, sakrili u Srbiji i ovo im je jedinstvena prilika da dođu u Višegrad. Neka sram bude i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog ovakvog okupljanja”, dodala je Hasečić.

Godišnjica hapšenja četničkog generala iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića održano je u nedjelju u Višegradu, iako je prethodnih godina okupljanje organizovano 13. marta.

Izvor: Agencije