Zvanični rezultati izbora: Arif Alvi je novi predsjednik Pakistana

Arif Alvi, Pakistan
Alvi: Uvjeravam naciju da sam sada predsjednik Pakistana, a ne jedne stranke (EPA)

Vrhovna izborna komisija Pakistana (ECP) priopćila je da je Arif Alvi pobijedio na neizravnim izborima u toj zemlji u utorak.

U priopćenju se navodi da je Alvi, kandidat vladajuće stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI), osvojio 352 od ukupno 660 važećih glasova i izabran za 13. predsjednika države, prenosi Anadolija.

Njegov protukandidat Aitzaz Ahsan iz najjače oporbene Narodne stranke Pakistana, osvojio je 124, a zajednički kandidat drugih oporbenih partija Maulana Fazlur Rehman dobio je 184 glasa.

Predsjednika Pakistana na neizravnim izborima biraju zastupnici oba doma parlamenta, Senata i Nacionalne skupštine, kao i zastupnici četiri regionalne skupštine.

Simbol federacije, ali vlada po preporukama premijera

Mandat aktualnog pakistanskog predsjednika Mamnoona Hussaina ističe 9. rujna, kada će tu funkciju preuzeti 69-godišnji Alvi.

U pobjedničkom govoru Alvi se zahvalio svim zastupnicima koji su glasovali za njega.

“Uvjeravam naciju da sam sada predsjednik Pakistana, a ne jedne stranke. Radit ću naporno za boljitak naše nacije”, poručio je Alvi.

S mandatom od pet godina, predsjednik Pakistana je simbol federacije, šef države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga, ali vlada po preporukama premijera.

Izvor: Agencije