Zvanični Peking osudio proteste u Hong Kongu

Nijedna civilizirana zajednica ne bi dopustila toliko nasilja, rekao je Yang Guang, portparol kineskog Ureda za Hong Kong i Makao (EPA)

Kina je osudila protuvladine prosvjede u Hong Kongu kao razorne na jednoj od rijetkoj konferenciji za medije na kojoj su komentirali krizu u autonomnom kineskom gradu, prenosi dpa. 

“Grozni incidenti teško su naštetili vladavini prava, javnom poretku, gospodarstvu i životu ljudi u Hong Kongu”, rekao je Yang Guang, glasnogovornik Ureda za poslove Hong Konga i Makao u Pekingu, najvišem organu vlasti nad bivšom britanskom kolonijom. 

Pozvao je “ljude na svim društvenim ljestvicama da jedinstveno progovore i ustanu protiv nasilja” i pritom optužio “mali broj ljudi” za narušavanje vrijednosti regije.

“Nijedna civilizirana zajednica ne bi dopustila toliko nasilja”, dodao je Yang Guang. 

Nasilje na protestima

Prema pisanju South China Morning Posta, to je prva konferencija za medije koju je ured održao od 1997. i dolazi nakon tjedana prosvjeda protiv predloženog zakona o izručenju osumnjičenika za kriminal iz Hong Konga u Kinu. 

Iako je zakon koji je izazvao prosvjede u lipnju odgođen na neodređeno vrijeme, stotine tisuća prosvjednika nastavilo je izražavati svoje nezadovoljstvo financijskim središtem vlade i kako kažu, prekomjernom policijskom silom. 

U nedjelju su policajci ispaljivali gumene metke i suzavce u pokušaju tjeranja prosvjednika iz vladinih i poslovnih četvrti Hong Konga. 

Poziv na ostavku gradske čelnice

Napetosti su eskalirale prošlog vikenda kada je skupina muškaraca odjevena u bijele kratke majice, za koje se vjeruje da su pripadnici trijade ili lokalne mafije, napala prosvjednike na željezničkoj stanici. 

Prosvjednici su također pozvali na ostavku gradske čelnice, Carrie Lam i veću demokraciju. 

Hong Kong autonomni je kineski grad s posebnim pravima i povlasticama do 2047.

Izvor: Agencije