Zvanična ostavka gradonačelnika Maribora

Građani Maribora smatraju da su sigurnosne kamere sredstvo za prikupljanje novca, a ne mjera za poboljšanje sigurnosti saobraćaja (Reuters)

Gradonačelnik slovenskog grada Maribora Franc Kangler u ponedjeljak je i zvanično podnio ostavku, kako je i najavio 6. decembra, poslije niza protesta na kojima su građani tog grada zahtijevali da se on povuče, optužujući ga za navodnu umiješanost u korupciju.

Kako je javila slovenska agencija STA, Kangler je u ponedjeljak rekao medijima da je zvanično podnio ostavku, navodeći da je o tome obavijestio i mariborsku gradsku skupštinu.

Nekoliko hiljada Mariborčana izašlo je na više protesta tokom novembra i decembra, zahtijevajući odlazak Kanglera sa mjesta gradonačelnika.

Okidač za proteste

Poslovni sporazum gradskih vlasti sa jednom privatnom firmom o postavljanju 30 kamera za nadgledanje saobraćaja širom grada bio je okidač za proteste protiv Kanglera u novembru, nakon kojih su se demonstracije protiv vladajućih političkih elita proširile i na ostale gradove u Sloveniji.

Građani Maribora smatraju da su sigurnosne kamere sredstvo za prikupljanje novca, a ne mjera za poboljšanje sigurnosti saobraćaja.

Izvor: Agencije