Zuzana Čaputova pobjednica prvog kruga predsjedničkih izbora u Slovačkoj

Zuzana Čaputova je liberalna advokatica, s malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu okoliša i žestoka kritičarka Vlade (Reuters)

Liberalna advokatica sa malo političkog iskustva, aktivistkinja za zaštitu okoliša i žestoka kritičarka aktuelne Vlade Zuzana Čaputova pobjednica je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u subotu u Slovačkoj, pokazuje prebrojanih 99,4 posto glasova.

Ona je osvojila 40,5 posto glasova, a njen glavni protivnik, nezavisni kandidat Maroš Šefčovič 18,7 posto glasova.

Drugi krug izbora bit će održan 30. marta, javlja Hina.

Iako se čini da su glasači kaznili vladajuću stranku Smer godinu dana nakon ubistva novinara, što je pokrenulo masovne proteste, kandidat kojeg podržava ta stranka Šefčovič, evropski komesar za energetiku, mogao bi prikupiti podršku među onima koji daju prednost stabilnosti pred promjenama koje nudi Čaputova.

U suprotnosti s nacionalistima

Ubistvo Jan Kuciaka, koji je izvještavao o slučajevima pronevjera, uključujući onih povezanih s visokom politikom, izazvalo je najveće proteste u Slovačkoj od rušenja komunizma prije 30 godina.

Doveli su i do ostavke tadašnjeg premijera i predsjednika Smera Roberta Fica.

Smerova popuplarnost od tada je pala, iako je i dalje na vlasti.

Na prvu godišnjicu Kuciakova ubistva, hiljade Slovaka okupile su se na protestima protiv inertnosti vlasti u borbi protiv korupcije koju je novinar otkrio.

‘Slovačka Erin Brockovich’

Ako bude izabrana 45-godišnja Čaputova, proevropska liberalka koja pripada maloj vanparlamentarnoj stranci Napredna Slovačka, bit će u snažnoj suprotnosti sa sve više populističkih nacionalista koji su u usponu u mnogim zemljama u Evropi.

Uz podršku predsjednika na odlasku Andreja Kiske, koji se nije želio natjecati za novi mandat, Čaputova je obećala kraj “otmice države” – povlačenja konaca kojim se upravlja državom iz pozadine, te zadržavanje sadašnje vanjske politike.

“Vidim poruku glasača kao snažan poziv na promjene”, rekla je ona u nedjelju ujutro, kada je postalo jasno da je pobijedila u prvom krugu.

Čaputovu nazivaju “slovačkom Erin Brockovich”, zbog toga što je 14 godina vodila borbu protiv ilegalnih odlagališta u svom odnom gradu, poput zapleta filma za koji je američka glumica Julia Roberts osvojila Oscara.

Predsjednik koji ne vlada

Analitičari smatraju da bi njezna podrška LGBT pravima i pravu na pobačaj mogla odbiti neke konzervativnije birače u drugom krugu i otežati joj put da postane prva žena na čelu države.

Šefčovič se u kampanji predstavlja kao kršćanin i iskusan političar.

Slovački predsjednik ne vlada, već ratificira međunarodne ugovore i imenuje sudije najviših sudova.

Osim toga, vrhovni je zapovjednik oružanih snaga i raspolaže pravom veta.

Izvor: Agencije