‘Žuti prsluci’ razočarani Macronovim prijedlozima

Emmanuel Macron smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu te je najavo nove reforme (EPA)

Lideri protesta “Žutih prsluka” izrazili su razočarenje odgovorom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na njihove zahtjeva za uvođenje ekonomskih olakšica radnicima, prenose agencije.

Aktivista “Žutih prsluka” u regiji Pariza Thierry Paul Valette je na Twitteru objavio kako je Macron tokom obraćanja na konferenciji za novinare, kada je iznio prijedloge za rješenje zahtjeva tog pokreta, “govorio kao vrhovni vođa” i kako se činilo da “ne razumije da bi trebao pokazato skromnost”.

Aktivisti “Žutih prsluka” su, kako navodi AP, poslije Macronovog obraćanja najavili nove proteste za predstojeći vikend.

Očekivanja ‘Žutih prsluka’ ogromna

Ingrid Levavasseur, nekada jedna od vodećih aktivistica “Žutih prsluka”, koja se povukla nakon podjela unutar tog pokreta, opisala je za AP Macronov odgovor kao “potpuno nezadovoljavajući”.

Ona je ipak pozdravila Macronov prijedlog mjera o decentralizaciji, ali je dodala kako njegov plan u cjelini nije dovoljno ambiciozan i kako ne predviđa rješenje finansijskih poteškoća penzionera.

Levavasseur je, međutim, dodala iako su očekivanja “Žutih prsluka” ogromna.

Macron je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao kako smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu i najavio nove reforme kao odgovor na proteste “Žutih prsluka”.

“Zapitao sam se da li trebamo zaustaviti sve što je urađeno u protekle dvije godine, da li smo na pogrešnom putu, ja vjerujem sasvim suprotno”, rekao je on na konferenciji za novinare, jednoj od rijetkih kao svoj odgovor na višemjesečne proteste “Žutih prsluka”, prenosi Reuters.

Predsjednik Francuske je naglasio kako se mora osigurati bolje funkcioniranje javnih usluga u manjim mjestima i kako se “mora garantirati pristup za sve zdravstvenim službama i garantirati da nijedna škola ili bolnica neće biti zatvorena bez odobrenja gradonačelnika”.

Najniže penzije i rast inflacije

Macron je kazao kako želi da ljudi osjećaju kako su više uključeni u demokratski proces pojednostavljenjem pravila za referendume i decentralizacijom više funkcija Vlade.

On je govorio i o penzijama i rekao kako Vlada planira povezati najniže penzije s rastom inflacije.

Kada je govorio o reformi javne uprave u Francuskoj, Macron je kazao kako je želi reformirati, jer to više nije meritokratski sistem.

“Nećemo štititi zaposlenja za cijeli život”, istakao je on.

Izvor: Agencije