‘Žuti prsluci’ i u Belgiji protiv poskupljenja goriva

Protesti u Francuskoj održavaju se još od sredine novembra (EPA)

Blokade na autocestama, koje provode građani u žutim flourecentnim prslucima zbog povećanja cijene gorive, nakon Francuske, pojavile su se i u Belgiji.

Pokret “žutih prsluka”, nazvan po reflektirajućim žutim prslucima koje vozači zbog bolje vidljivosti moraju nositi pri svakom izlasku iz vozila na autocesti ili na cestama van naselja u slučaju kvara ili nesreće, organiziran je preko društvenih mreža zbog velikog povećanja cijena goriva.

Hiljade ljudi u tim prslucima počelo je prošle sedmice s blokadama diljem Francuske, najčešće na naplatnim kućicama na autocestama, benzinskim pumpama i ulazima na autoceste.

Samo u ponedjeljak u Francuskoj su zabilježene blokade na 350 mjesta, u kojima je sudjelovalo oko 27.000 ljudi, prema procjeni policije.

Cijene ‘preskočile’ 1,5 eura

Gotovo istovremeno su protesti počeli i u Belgiji, ali su ograničeni samo na Valoniju, frankofonu južnu pokrajinu.

I u Belgiji su, kao i u Francuskoj, protesti organizirani preko društvenih mreža i iz istih razloga – povećanja cijena goriva.

Prema zadnjim podacima, cijena litre supera dosegnula je 1,43 eura u Belgiji te 1,54 u Francuskoj 1,54 eura; dizela 1,54 eura u Belgiji te 1,51 euro u Francuskoj.

U obje zemlje najveći dio cijene otpada na trošarine koje država naplaćuje.

U Belgiji su blokirane tri rafinerije nafte – jedna u blizini Charlroia, druga pored Namura i treća u blizini Liegea.

Traže smanjenje PDV na neke robe

Demonstranti su preko društvenih mreža poručili kako je cilj izazvati nestašicu goriva kako bi prisilili političke čelnike na reakciju.

Prema belgijskim medijima, učinci se već osjećaju, jer je više benzinskih pumpi u okolici Liegea ostalo bez goriva.

Zahtjevi belgijskih demonstranata su nešto širi od onih u Francuskoj.

U Belgiji se žale na smanjenje kupovne moći i traže smanjenje poreza na dodanu vrijednost na najpotrebniju robu poput goriva, prehrambenih proizvoda…

U Belgiji su protesti do sada proticali mirno, dok je u Francuskoj došlo do nasilja na više mjesta.

U Francuskoj jedna osoba poginula

Jedna je osoba poginula, a 528 ih je povrijeđeno u Francuskoj.

U Francuskoj je Vlada predsjednika Emmanuela Macrona podigla trošarine u okviru nastojanja protiv klimatskih promjena, s ciljem da se smanji korištenje osobnih automobila i u zamjenu koristi javni prijevoz.

To je izazvalo bijes diljem Francuske u mjestima van velikih urbanih aglomeracija, gdje je javni prijevoz daleko manje dostupan i osobni automobili su često jedino prijevozno sredstvo na raspolaganju.

Izvor: Agencije