Žuti kartoni hadžijama, a crveni ministru Mandiću

Par dana ranije iz istog ureda je saopćeno kako će ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž u Meku i Medinu otputovati 1.800 hodočasnika (EPA)

Ovo je period kada se iz cijelog svijeta muslimani spremaju da krenu na put hodočašća Meki i Medini, da obave, oni koji su u mogućnosti, petu islamsku dužnost. Bosanske hadžije koje su to namjeravale suočavaju se ove godine sa nevjerovatnom neodgovornošću javnih institucija u svojoj zemlji.

Umjesto da im ovdje bude najlakši dio pripreme i početka puta, mnoge će zaboljeti glava, a nekima će se zdravstveno stanje ozbiljno narušiti. Jer, radi se o posebnom putovanju za koje se sprema i čeka čitav život.

O kakvom nemaru se radi govori saopćenje Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice.

„Ministarstvo zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine i Zavod za zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine su nas juče obavijestili da nisu u mogućnosti do 02.08.2017. godine obezbijediti vakcine protiv Meningococa za kandidate na hadž u tekućoj godini“, saopćeno je u srijedu, 26. jula ove godine iz Ureda za hadž.

Par dana ranije iz istog ureda je saopćeno kako će ove godine iz Bosne i Hercegovine na hadž u Meku i Medinu otputovati 1.800 hodočasnika. Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH je izvršio sve potrebne pripreme za odlazak na hadž i izvršavanje hadžskih obreda u 2017. godini.

Zakazale ustanove

Ovogodišnje interesovanje za hadž je bilo neočekivano veliko i odobreno je dodatnih 180 mjesta, a Ured za hadž je od avioprijevoznika zatražio da osigura deset aviona što je i učinjeno, tako da će hodočasnici po grupama putovati u deset aviona. U Medini i Mekki osiguran je smještaj i hrana u hotelima za sve hadžije.

Ali unatoč naporima Islamske zajednice da ovu krajnje kompliciranu organizaciju putovanja i boravka u svetim mjestima dovede na potrebni nivo, zakazale su javne ustanove. Iako su iz Islamske zajednice na vrijeme urgirali kod Federalnog ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo da se na vrijeme osiguraju vakcine, hadžije neće moći dobiti žute kartone kao potvrde o potrebnoj vakcinaciji, a bez žutih kartona ne može se dobiti saudijska viza.

Problemi su, kako saznajemo, nastali oko sprovođenja procedure javih nabavki, jer ove vakcine ne može uvoziti niti aplicirati nijedna druga zdravstvena institucija osim Zavoda za javno zdravstvo koje je ovim nemarom 1.800 građana ove države dovelo u neizvjesnost, pa i rizik da ostanu bez svog životnog vjerskog obreda.

„Stoga Ured za hadž najljubaznije moli sve hadžije koji nisu primili pomenutu vakcinu da iz Ureda za hadž što prije izuzmu pasoš i vakcinišu se izvan Bosne i Hercegovine, te u Ured za hadž najkasnije do 02.08. (srijeda) dostave pasoš i žuti karon. Sve hadžije koje iz određenih razloga to ne mogu ili ne žele imaju pravo na povrat novca i dokumentacije“, stoji na kraju obavijesti Ureda za hadž i umru Rijaseta.

Nacionalna sramota

Dakle, unatoč domaćim institucijama javnog zdravstva, sada su hadžije prisiljene da se snalaze i vakcine traže u susjednim zemljama. Da imamo imalo svijesti i odgovornosti, ovo bi trebala biti nacionalna sramota!

Zbog ovakvog nemara Islamska zajednica bi u najboljem slučaju trebala tužiti odgovorne iz federalnog Ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH i tražiti obeštećenje zbog nedostatka vakcina koje su potrebne hadžijama.

Umjesto da u svojoj domovini na najbrži način riješe sve procedure i dobiju potrebne papire, hadžije, koje čeka dug, naporan i veoma težak put, zbog problema administrativne prirode sada su dovedeni u krajnje nelagodnu situaciju. Posebno je ovo problematično jer je veliki broj putnika na hadž starije dobi i pitanje je da li će se moći organizirati i izuzeti pasoše te na vrijeme dostaviti žute kartone.

Zbog svega ovog je moralno da ministar zdravlja FBiH Vjekoslav Mandić i direktor Zavoda za javni zdravstvo FBiH Davor Pehar podnesu ostavke. Zbog žutih kartona koje nisu uspjeli osigurati našim hadžijama ljudski je i najmanje što mogu učiniti da sami sebi pokažu po dva žuta i tako odu sa funkcija kojih očigledno nisu dorasli niti su pokazali da su sposobni odgovoriti osnovnim izazovima svoga posla.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera