Oglasi

Zuroff: Objavljivanje izvještaja o zločinima hrabar čin

Direktor Centra Simon Vizental pohvalio je finske vlasti zbog objavljivanja izvještaja o učešću finskih dobrovoljaca u zločinima njemačkih SS divizija.
Zuroff je pohvalio Finsku zbog objave izvještaja, iako je to za tu zemlju "bolno i neugodno".EPA

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zuroff pohvalio je finske vlasti zbog objavljivanja izveštaja u kom se navodi da su finski dobrovoljci, koji su služili u nacističkim SS jedinicama, činili zločine tokom Drugog svetskog rata, među kojima je i ubijanje Jevreja.

Zuroff je pohvalio odlučnost Nacionalnog arhiva Finske da objavi rezultate istraživanja, iako je to za tu zemlju "bolno i neugodno".

Primjer građanske hrabrosti

Taj čin Zuroff je nazvao "jedinstvenim primerom građanske hrabrosti".

Izveštaj od 248 strana napisan na engleskom jeziku objavljen je u petak.

U njemu se navodi da je 1.408 finskih dobrovoljaca služilo u SS panzer diviziji "Viking" u periodu od 1941. do 1943. godine i da je većina tada imala između 17 i 20 godina, prenosi AP.

"Vrlo je verovatno da su oni (finski dobrovoljci) učestvovali u ubistvima Jevreja, drugih civila i ratnih zarobljenika kao deo nemačkih SS jedinica", rekao je generalni direktor Nacionalnog arhiva Jussi Nuorteva.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.