Zuroff: Izjava Grabar-Kitarović je smijurija

Efraim Zuroff
Zuroff je ocijenio da je izjava Grabar-Kitarović prikrivanje zločina ustaškog režima u NDH i uvreda žrtvama (EPA)

Efraim Zuroff, direktor jerusalimskog Centra “Simon Wiesenthal”, javnosti poznat kao “lovac na naciste”, nastavio je u četvrtak polemiku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, poručivši da je “smijurija” njena konstatacija da on svojim stavovima “nameće kolektivnu krivicu Hrvatima”.

“Nikada ne pričam negativno o svim Hrvatima, to bi bilo apsurdno. Jasno, ako vlada pogriješi, osjećam da s pravom mogu to komentirati”, naveo je Zuroff.

Saopćenje hrvatske predsjednice, koja se nalazi u višednevnoj posjeti Južnoj Americi, nazvao je “smijurijom”.

“Njeno saopćenje je smijurija, posebo s obzirom na to da sam jako oprezan da usmjerim svoje kritike samo prema onima koji su, po mom mišljenju, simpatizeri ustaškog režima i genocidne ideologije”, naveo je Zuroff.

‘Ponosni na zloglasne ustaške zločince’

Ova izjava Zuroffa uslijedila nakon što je Grabar-Kitarović odgovorila na njegovo pismo od srijede, u kojem je napisao da je zgrožen njenom izjavom da su “brojni Hrvati 1945. godine u Argentini pronašli slobodu da šire svoje domoljublje”.

Reagirajući na to, Zuroff je hrvatskoj predsjednici poručio da je “zgrožen i da protestira zbog njenih izjava tokom posjete Argentini”.

“Rekli ste da ste ‘ponosni na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu’. Ako je to tačno, očito ste ponosni i na zloglasne ustaške ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena – Dide Kvaternika, Dinka Šakića, Nade Šakić, Ive Rojnice, Vinka Nikolića i Franje Nevistića, da samo nabrojimo neke od ustaša koji su pobjegli u Argentinu da bi izbjegli kaznu i koji su dijelili sudbinu svog naroda tokom bivšeg jugoslovenskog komunističkog režima”, naveo je Zuroff.

Takva izjava je, naveo je, “obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i strašna uvreda žrtvama, njihovim porodicama i onima koji su se borili protiv njega”, napisao je Zurof.

Grabar-Kitarović je odmah odgovorila Zurofu da je njegova poruka “zlonamjerno” tumačenje.

‘Štakorska ruta’ za Argentinu

“Odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”, kaže se u pismu Grabar-Kitarović Zurofu.

Ona je dodala da je riječ o pokušaju Zurofa da nametne “kolektivne stigma Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu”.

Argentina je poznata kao zemlja koja je neposredno nakon Drugog svjetskog rata pružila utočište brojnim nacističkim zločincima.

Baš su tom “štakorskom rutom”, kako je taj put nazvan, u Argentinu pobjegli i brojni visoki službenici režima NDH-a, na čelu s poglavnikom Antom Pavelićem.

Ranije u srijedu je predsjednica Hrvatske saopćenjem odbacila “zlonamjerna tumačenja” opozicionih saborskih zastupnika da je svojim izjavama veličala totalitarni režim.

Primajući u ponedjeljak povelju za počasnu građanku Buenos Airesa, predsjednica je rekla da su “Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, kojemu je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovijedanje vjere” i da su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine”.

Bauk: ‘Da je to rekla Merkel…’

“Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH-u, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države”, navodi se u izjavi za medije kojom je predsjednica reagirala na prozivanje opozicije.

“Samo zlonamjerni mogu iz predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika”, navodi se iz predsjedničinog Ureda.

“Tužno je što se ni dan-danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani”, piše u izjavi.

Šef Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije Arsen Bauk u srijedu je osudio izjave hrvatske predsjednice, ironizirajući da su u Argentini “prostor slobode” pronašli i mnogi Nijemci, pri čemu je nabrojao nacističke ratne zločince Adolfa Eichmanna i Josefa Mengelea, kao i ustaške zločince Antu Pavelića, Dinka Šakića i druge.

“Da je to izjavila [njemačka kancelarka] Angela Merkel u Buenos Airesu prilikom neke od svojih posjeta, u Njemačkoj bi vjerojatno vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Njemačku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu”, rekao je Bauk.

Saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentirala je to riječima da je “nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje”.

Hasanbegović: ‘Notorna činjenica’

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović (Neovisni za Hrvatsku) za Al Jazeeru je, pak, rekao kako mu je izjava Grabar-Kitarović prihvatljiva, jer je ona ponovila “notornu činjenicu”.

“Naravno da mi je prihvatljiva. Ponovila je notornu činjenicu da dio Hrvata nije podijelio sudbinu onih koji su bili podvrgnuti masovnim izvansudskim smaknućima, već da je pronašao slobodu u novoj domovini i to je činjenica”, istakao je on i dodao:

“Nekima je očigledno žao što svi Hrvati nisu poubijani i likvidirani 1945. godine.”

Bauk je, pak, u svojoj kritici rekao da ne generalizira da su svi oni Hrvati koji su prije i nakon Drugog svjetskog rata otišli u Argentinu pripadnici ustaškog pokreta i njihovi dužnosnici, ali je ocijenio da “u kontekstu u kojem je rečeno i posebno nakon nekih izjava poslije toga predsjednica Republike mora dobro objasniti ovu svoju izjavu”.

Izvor: Al Jazeera i agencije