Županijski sud: Horvatinčić se mora javiti u zatvor 1. oktobra

Tomislav Horvatinčić
Tomislav Horvatinčić se već godinama bori sa zloćudnom bolešću (Al Jazeera)

Županijski sud u Zagrebu priopćio je da je Tomislavu Horvatinčiću izvršavanje kazne zatvora odgođeno do 30. septembra, te da mu je naloženo da se, radi izvršavanja kazne, lično javi 1. oktobra u Centar za dijagnostiku u Zagrebu.

Rješenje je donio sudija izvršenja nakon pribavljanja stručnog mišljenja ljekara Zatvorske bolnice u Zagrebu o mogućnostima liječenja osuđenika u okvirima zatvorskog sustava u RH, stoji u priopćenju suda vezano za napise u medijima o tome zašto osuđenik Horvatinčić nije na odsluženju zatvorske kazne, prenijela je Hina.

Sud je precizirao da su nakon pregleda liječničke dokumentacije ljekari odgovarajućih specijalizacija dostavili sudiji mišljenje prema kojem se kod Horvatinčića radi o znatnom pogoršanju postojeće hronične bolesti koja se ne može liječiti unutar zatvorskog sistema.

„Ovakva odluka suca izvršenja sukladna je dosadašnjoj sudskoj praksi i ni po čemu se ne razlikuje od postupanja u drugim sličnim slučajevima“, ističe se u sudskom priopćenju.

Gliserom usmrtio italijanski par

Horvatinčiću je kazna od četiri godine i deset mjeseci zatvora izrečena u decembru pravomoćnom presudom šibenskog Općinskog suda kojom je proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće u augustu 2011. kada je svojim gliserom usmrtio italijanski bračni par Francesca i Marineldu Salpietro.

Protiv Horvatinčića su se prije toga vodila tri sudska postupka. Prva dva vodila je sutkinja Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja ga je 2015. osudila na uslovnu kaznu, a na ponovljenom suđenju 2017. oslobodila krivice.

Ranije je već odgodio izdržavanje kazne jer, tvrdi, zbog zdravstvenog stanja ne može u zatvor.

Horvatinčić se već godinama bori sa zloćudnom bolešću, a posljednji put se javio sudiji izvršenja 9. marta, kada mu je određen rok od tri dana da preda medicinsku dokumentaciju na temelju koje će tražiti odgodu odlaska na odsluženje kazne. 

Horvatinčić je, međutim, 12. marta podnio molbu da mu se odgodi odlazak u zatvor zbog zdravstvenih razloga čime je njegov boravak iza rešetaka odgođen do donošenja rješenja.

Izvor: Agencije