Županica Lovrić Merzel u policijskom pritvoru

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel u večernjim satima je izvedena iz sjedišta Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) u Zagrebu, gdje se tokom popodneva očitovala na optužbe zbog kojih je noćas uhićena u Sisku.

Iako njezin odvjetnik Berislav Živković zbog opsežnosti predmeta nije želio odgovoriti novinarima za što se konkretno sumnjiči njegovu klijenticu, neizravno je potvrdio da je među pet točaka za koje ju je se tereti i sumnja da je preplatila zgradu županijskog Zavoda za hitnu pomoć.

Upitan povezuje li se njegovu klijeniticu s preplaćivanjem zgrade županijskog Zavoda i prodajom Cesta Sisak po višestruko nižoj cijeni, odvjetnik je rekao “sa svim se povezuje, ne povezuje se s Marsovcima”.

“Teško je odgovoriti na pitanja, jer su vrlo opsežne točke”, kazao je odvjetnik.

Dodao je da se svakom točkom njegovoj klijentici na teret stavlja određeni novčani iznos. Novinarima je izjavio da je njegova klijentica, koju se tereti za pet točaka, iznijela obranu i odgovorala na pitanja istražitelja.

Nakon ispitivanja u USKOK-u, u kojem je provela otprilike sat i pol vremena, Lovrić Merzel je u neoznačenom vozilu odvedena u pritvor, a sutra će biti odvedena pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda. 

Odvjetnik je kazao da još nije vidio spis, pa mu je vrlo teško teško ocjenjivati kojom se dokumentacijom raspolaže i koji su dokazi protiv njegove klijentice.

Prije no što je sisačko-moslavačka županica odvedena, u sjedište USKOK-a civilnim automobilom dovedena su još dvojica suosumjičenika, a među njima je, navodno, Bernard Popec, koji je Županiji prodao prostor za Zavod za hitnu pomoć.

Nakon pretresa pred USKOK

Lovrić Merzel dovedena je u zgradu USKOK-a u Zagrebu u popodnevnim satima, gdje je dala prvi iskaz, nakon što je sinoć uhićena.

U večernjim satima u utorak završen je i višesatni pretres Ureda Sisačko-moslavačke županije.

Lovrić Merzel uhićena je sinoć u obiteljskoj kući u Sisku, iz koje je policija, nakon nekoliko sati pretrage, odnijela nekoliko kutija dokumenata.

Noć je provela u policiji.

“USKOK mora završiti ispitivanje u roku od 24 sata od uhićenja, a ona će pred istražiteljima prvi put biti upoznata s onim što joj se stavlja na teret. Odvjetnik još ne zna za što se točno sumnjiči županica Merzel, dok ne dobije uvid u spis, iako mediji nagađaju kako je riječ o trošenju 25.000 eura županijskog novca na privatne zabave i sastanke. Jedna od zabava bilo je i vjenčanje, na kojem su bili [hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran] Milanović i ostali iz vrha SDP-a”, javlja Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

Dodaje i to kako se, nakon prvog pojavljivanja pred istražiteljima, očekuje i odluka USKOK-a o zahtjevu za određivanje istražnog zatvora.

Dugotrajna istraga

Službenici hrvatskog Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) su u srijedu ujutro iz obiteljske kuće u Sisku izveli Lovrić Merzel, nakon što su šest sati, u nazočnosti svjedoka, pretraživali kuću, iz koje su ponijeli i nekoliko kutija dokumenata.

Pretrazi i uhićenju bio je nazočan i sisački odvjetnik Dragan Crnković.

USKOK već mjesec dana provodi detaljnu istragu protiv županice Lovrić Merzel, na temelju podnesene kaznene prijave Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Njezin odvjetnik Berislav Živković izjavio je Hini da zasad ne može reći zbog čega je Lovrić Merzel noćas uhićena.

No, kazao je da to vjerojatno nije povezano s privatnim proslavama na teret županijskog proračuna, zbog čega je protiv nje ranije pokrenuta istraga, već da bi se moglo raditi o zgradi županijskog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koju je Lovrić Merzel, navodno, preplatila, ali to nije mogao potvrditi.

“Vjerojatno nije u svezi s proslavama, vjerojatno je nešto drugo u pitanju”, kazao je odvjetnik, koji drži kako je moguće da ju se u ovom slučaju tereti zbog zgrade Zavoda.

Iz kaznene prijave proizilazi osnovana sumnja da je županica u vrijeme svoja tri mandata počinila više kaznenih djela kojima je oštetila Županiju.

Među ostalim, osumnjičena je da je u objektu podružnice Uprave Hrvatskih šuma u Sisku održavala pripremne sastanke sa dijelom članova županijske skupštine, a troškove hrane i pića, prema njezinom je nalogu, plaćala Županija, iako za to nije bilo osnova, pa je Županija oštećena za najmanje 134.000 kuna (17.500 eura).

Ispitani i najbliži saradnici

U istom je objektu Marina Lovrić Merzel organizirala privatne proslave svojih i rođendana članova svoje obitelji, te privatne domjenke, a troškove je, prema njezinom nalogu, platila Županija, čime joj je pribavljena imovinska korist od najmanje 48.000,00 kuna (šest tisuća eura).

Rješenje o pokretanju istrage doneseno je i protiv bivšeg voditelja sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonka Rožića, koji je, navodno, naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove i na njezinoj svadbenoj svečanosti, a troškove u iznosu najmanje 9.600 kuna (1.250 eura) knjižio je na teret Hrvatskih šuma.

Položaj Lovrić Merzel ozbiljno je uzdrman početkom godine javnim optužbama za korupciju, koje je objavila nekadašnja njezina bliska suradnica Jasmina Jovev.

Ona je, kao šefica Ureda županice Lovrić Merzel, javno optužila županicu za niz koruptivnih radnji, lažnih faktura, dvostrukih računa i izvlačenje novca iz županijskog proračuna. O tome je Jovev prije godinu izvijestila hrvatsko Državno odvjetništvo, policiju i USKOK.

Županica je prijavljena i za to da je naštetila Županiji, a pogodovala sebi pri prodaji Cesta Sisak velikogoričkom poduzetniku Željku Žužiću, te za skupu kupnju objekta autosalona za potrebe županijske hitne medicinske pomoći. Osim nje, policijski istražitelji su ispitali i više njezinih najbližih suradnika.

Milanović: Ništa prije optužnice

Hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović održao je tiskovnu konferenciju, na kojoj se očitovao o privođenju Lovrić Merzel, a osvrnuo se i na optužbe koje se stavljaju na teret vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi, također članu Predsjedništva stranke.

Milanović je rekao kako svojim suradnicima vjeruje dok nema dokaza za suprotno, odnosno dok ga ne iznevjere, te kako stranka neće donositi nikakve odluke i stav o Lovrić Merzel barem dok ne vide optužnicu, te da se tek tada misli o tome očitovati.

“Dok se ne donese optužnica i dok ne postane dostupna u nekim predmetima ne može se znati dovoljno da biste se očitovali”, kazao je Milanović.

Na novinarska pitanja hoće li stranka nakon posljednjih događanja poduzeti neke korake, Milanović je rekao kako su i Lovrić Merzel i Sabo izabrani na konvenciji SDP-a, dakle na najvišoj razini, pa ih Predsjedništvo stranke ne može suspendirati, a on kao predsjednik stranke ne može ih smijeniti, već samo apelirati, dok je ostavka, pak, kako je rekao Milanović, moralna stvar.

No, o tome, kaže, ne želi govoriti dok ne dobije konkretne odgovore na neka pitanja.

“Ja te ovlasti nemam, Predsjedništvo te ovlasti nema. Radi se o ljudima koji su birani na najvišoj razini organizacije – na konvenciji SDP-a. Teoretski, osoba može odstupiti jedino sama”, dodao je Milanović.

“Što se tiče Merzel, također članice Predsjedništva SDP-a, izabrane na konvenciji, protiv nje nema optužnice, dakle cijeli niz stvari je nepoznat. Kada vidimo optužnicu i za što je se konkretno tereti, onda ćemo moći donijeti, u okviru svojih političkih ingerencija, nekakvu odluku i politički stav. Prije toga ne, to izlazi izvan mojih ovlasti”, rekao je Milanović.

Milanović je više puta ponovio kako prvo treba vidjeti za što se Lovrić Merzel tereti da bi stranka donijela odluku i stav, a za nenamjensko trošenje sredstava u vezi sa ljetovanjem vukovarske djece rekao je kako će na idućoj sjednici Predsjedništva stranke tražiti od Sabe da mu objasni gdje je novac koji su roditelji uplaćivali za dodatne troškove i koji su to dodatni troškovi.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo je, jednoglasno i bez rasprave, predložilo Hrvatskom saboru da skine imunitet SDP-ovom zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi.

Odobrenje za pokretanje i vođenje kaznenog postupka protiv Sabe predložilo je Državno odvjetništvo, po zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru, a zbog kaznenog djela protiv imovine pronevjerom i kaznenog djela protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu ovlasti.

“Tereti ga se da je od srpnja 2005. do rujna 2009. dio prikupljenih novaca za osiguranje boravka vukovarske djece na moru zadržao za sebe, a radi se o najmanje 10.000 eura”, pojasnila je predsjednica Povjerenstva Gordana Sobol.

Izvor: Al Jazeera i agencije