Zukorlić: Za unapređenje odnosa BiH i Srbije

Zukorlić daje prednost funkcijama kroz koje može doprinjeti razvoju Sandžaka (Tanjug)

Nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izjavio je danas nakon sastanka za mandatarom za sastav vlade Aleksandrom Vučićem da su mnogo veće šanse da oni budu dio parlamentarne većine, a da će se o modalitetima učešća u vladi Srbije razgovarati narednih dana.

“Opredijeljeni smo da budemo dio parlamentarne većine ako postignemo saglasnost oko političke platforme”, rekao je Zukorlić i dodao da je BDZ Sandžaka zainteresovana za učešće u vladi na nivou državnih sekretara, a da on lično nije zainteresovan za bilo kakvu funkciju.

“Nismo kruti da insistiramo na pojedinim ministarstvima, ali dajemo prednost onima kroz koje možemo da doprinesemo razvoju Sandžaka i građana kojima smo se obraćali i dobili podršku”, rekao je Zukorlić nakon sastanka sa Vučićem.

Odnosi za stabilnost regiona

On je dodao da je sa mandatarom uglavnom postignuta saglasnost i da je jako važno da se razgovori nastave, pre svega u cilju doprinosa stabilnosti, budući da su, kako je rekao, odnosi Srba i Bošnjaka važni za stabilnost u zemlji, ali i regionu.

“Nastavićemo razgovore kako bi do kraja utvrdili principe platforme moguće političke saradnje”, rekao je Zukorlić novinarima u parlamentu.

Razgovaralo se i o stanju u regionu, naročito u BiH, rekao je Zukorlić i istakao da je uloga BDZ Sandžaka veoma važna za unapređenje odnosa Srbije i BiH.

“Ukoliko budemo dio buduće vlade na tom polju ćemo dati pun doprinos”, rekao je Zukorilić.

Razgovori sa SVM i SDA

Aleksandar Vučić je osim sa predstavnicima BDZ-a, ranije danas razgovarao sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i SDA Sandžaka.

Nakon razgovora sa Vučićem, lider SVM-a Ištvan Pastor je rekao da želi participirati u izvršnoj vlasti, na isti način kao i u prethodne dvije godine, na nivou državnih sekretara, dodajući da su zainteresovani prije svega za ministarstva infrastrukture, zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da ta stranka neće biti dio vlasti, niti dio opozicije, te da će kao legitiman predstavnik Bošnjaka podržati sve što je dobro za njih i da će se izboriti da oni imaju sva prava koja im pripadaju Ustavom i zakonom.

Vučić je razgovore o vladi započeo u utorak, sastancima sa SPS, SRS, Pokretom Dosta je bilo, LSV i LDP, kao i pokretom Dveri.

Izvor: Agencije