Zukorlić: ISIL mi prijeti jer predstavljam umjereni islam

Muamer Zukorlić: Od ISIL-a nisu stigle samo prijetnje, to je proglas, poziv svim njihovim sledbenicima da me ubiju (Arhiva)

Poslanik u Narodnoj skupštini Srbije Muamer Zukorlić kaže da mu je oružana grupa Islamska država Irak i Levant uputila prijetnje smrću jer, kako je istakao, predstavlja umjereni islam.

Zukorlić je zbog tih prijetnji dobio i policijsko osiguranje.

“Smetnja sam im jer sam predvodio Islamsku zajednicu i što tumačim islam onako kako to njima ne odgovara”, rekao je Zukorlić za beogradsku TV Prva i dodao da je umjerena dimenzija islama jedini način borbe protiv terorizma.

Zukorlić kaže da su ljudi “verski prazni i hoće veru”, a on im nudi “izvorni, umereni islam, što ekstremistima, teroristima ne odgovara”.

Borba kroz obrazovni sistem

“To vam je isto kao kada imate žedne ljude i ako nemaju čistu vodu, primorani su da piju prljavu. Ja sam kriv što im nudim čistu vodu, jer ako popiju čistu, neće piti njihovu prljavu vodu”, rekao je on.

Kako kaže, od ISIL-a nisu stigle samo prijetnje, “to je proglas, poziv svim njihovim sledbenicima da me ubiju”.

Jedini vid borbe, kako kaže, protiv ekstremizma je kroz obrazovni sistem i naglašava da je loše što je Islamska zajednica u Srbiji podijeljena 2007. godine, jer sada ne postoji nikakva kontrola.

“Do 2007. godine, dok ste imali jedinstvenu Islamsku zajednicu, imali ste muftiju koji odgovara za Islamsku zajednicu. Postojala je kontrola knjiga i programa i obrazovnog sistema. Danas imate dve islamske zajednice, a tu dvojnost koriste razne grupacije”, dodao je Zukorlić.

Izvor: Agencije