Zuckerberg zastupnicima EP-a: Nismo dovoljno učinili, žao mi je

Zuckerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu (EPA)

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg izvinio se u utorak zastupnicima Evropskog parlamenta i priznao da ta kompanija nije dovoljno učinila kako bi spriječila zloupotrebe na toj društvenoj mreži.

Obraćajući se čelnicima parlamentarnih grupa EP-a u Briselu, on je ukazao na važnost Facebooka za Evropljane i naglasio da mu je žao jer nije učinio dovoljno da spriječi zloupotrebu platforme.

“Nismo zauzeli dovoljno širok stav o našoj odgovornosti. To je bila greška i žao mi je zbog toga”, rekao je Zuckerberg u uvodnom obraćanju, prenio je Reuters.

On je pred zastupnicima EP-a odgovarao na pitanja o skandalu u vezi s prodajom podataka korisnika društvene mreže agenciji Cambridge Analytica i utjecajem tog skandala na približno 2,7 miliona građana Evropske unije.

Nekoliko zvaničnih istraga

Nakon izbijanja skandala, u SAD-u i u Evropi otvoreno je nekoliko zvaničnih istraga, a Zuckerberg se nekoliko puta izvinio zbog kršenja privatnosti korisnika najveće društvene mreže na svijetu.

Godine 2014. Cambridge Analytica, posredstvom psihološkog upitnika, na koji je odgovorilo 270.000 osoba, pribavila je podatke o 87 miliona korisnika Facebooka.

To je britanskoj kompaniji omogućilo da stvori dragocjenu bazu podataka prije nego što ju je angažovala ekipa kampanje Donalda Trumpa.

Lični podaci u centru su ekonomskog modela Facebooka i drugih tehnoloških grupa, poput Twittera i Googlea, jer omogućuju bolje usmjeravanje reklamnih, trgovačkih ili političkih sadržaja.

Izvor: Agencije