Zuckerberg priznao propuste Facebooka tokom američkih izbora

Zuckerberg kaže da je sprečavanje miješanja u izbore 'utrka u naoružanju' protiv zemalja kao što su Rusija, Iran ili Kina (EPA)

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg priznao je da je ta društvena mreža kasnila u reagiranju na miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. i izrazio uvjerenje da će biti moguće “zaštititi integritet” sljedećih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama.

Facebook je, poput Twittera, žestoko kritiziran zbog propusta u velikim kampanjama dezinformiranja 2016, uključujući i američku predsjedničku kampanju.

Priznajući da je Facebook kaskao tokom posljednje predsjedničke kampanje u SAD-u, Zuckerberg je u intervjuu za BBC rekao da je sprečavanje miješanja u izbore “utrka u naoružanju” protiv zemalja kao što su Rusija, Iran ili Kina, prenosi Beta.

Važne lekcije

“Zemlje će se nastaviti pokušavati miješati i imat ćemo ovakve probleme, ali smo mnogo toga naučili od 2016. i uvjeren sam da ćemo moći zaštititi integritet sljedećih izbora”, koji će biti održani 3. novembra, rekao je on.

Također je rekao da je Facebook tokom pandemije korona virusa radio na uklanjanju lažnih vijesti, omogućio ljudima da budu u kontaktu s bližnjima i pomogao malim preduzećima.

Izvor: Agencije