Zuckerberg i Facebook na udaru tužbi investitora

Rasprodaja akcija zbrisala je Marku Zuckerbergu gotovo 17 milijardi dolara neto bogatstva (EPA)

Akcionar Facebooka James Kacouris tužio je ovu društvenu mrežu, njenog glavnog izvršnog direktora Marka Zuckerberga i glavnog finansijskog direktora Davida Wehnera, nakon što je izvještaj o poslovanju za drugi kvartal 2018. zbrisao na berzi gotovo 150 milijardi dolara bogatstva akcionara.

Tužba, koju je Kacouris podnio saveznom sudu na Manhattanu, mogla bi biti prva od mnogih zbog razočaravajuće dobiti tog društvenog medija, a u trenutku dok se protiv Facebooka vodi na desetine sudskih parnica zbog neovlaštenog ustupanja korisničkih podataka firmi Cambridge Analytica iz Velike Britanije radi uticanja na birače tokom predsjedničke kampanje u Sjedinjenim Američkim Država 2016. godine, prenosi Tanjug.

Mnoge od tih parnica se navodno vode objedinjeno, kao kolektivna tužba, pred saveznim sudom u San Franciscu.

Kacouris optužuje Facebook i njegova dva glavna direktora za dovođenje investitora u zabludu, jer nisu pravovremeno otkrili da se očekuje usporavanje rasta prihoda, pad operativne marže i smanjenje broja aktivnih korisnika. U tužbi se traži da ovaj slučaj ima status kolektivne, ali visina tražene naknade štete nije precizirana.

‘Šokirano tržište’

Prema navodima tužitelja, tržište je bilo “šokirano” kada je prošle srijede počela da isplivava “istina” iz kompanije sa sjedištem u Menlo Parku, u Kaliforniji. Kacouris je dodao da je pad akcija Facebooka od 19 procenata narednog dana posljedica kršenja zakona o obveznicama, za šta optužuje tužene.

Prošle srijede, Facebook je izgubio otprilike jednu petinu tržišne vrijednosti nakon objave sumornih podataka o dobiti, kao i upozoravajućih brojki o gorem rastu broja korisnika nego što je očekivano.

Akcije Facebooka su odmah pale za skoro sedam posto, a potom su se sunovratile za više od 20 procenata tokom tele-konferencije kompanije sa investitorima.

Kao posljedica toga, tržišna vrijednost kompanije je pala za 148 milijardi dolara, a rasprodaja akcija koja je uslijedila zbrisala je također Marku Zuckerbergu gotovo 17 milijardi dolara neto bogatstva.

To je drugi put da su akcije Facebooka zabilježile tako dramatičan pad. Prethodni put to se dogodilo u martu 2018. u svjetlu skandala sa Cambridge Analyticom zbog kršenja propisa o zaštiti privatnih podataka.

Izvor: Agencije