Oglasi

Žrtve u nemirima nakon izborne pobjede Kenyatte

Nemiri su izbili nakon što je izborna komisija proglasila da je aktualni šef države Uhuru Kenyatta osvojio drugi mandat na izborima.
Uhuru Kenyatta, Kenija, PredsjednikIzborna komisija priopćila je da je Kenyatta osvojio 54 posto glasova i tvrdi da je glasovanje bilo fer EPA

Nakon objave da je na predsjedničkim izborima u Keniji pobijedio dosadašnji predsjednik Uhuru Kenyatta, u subotu su nastavljeni sukobi između opozicijskih demonstranata i snaga reda, a poginule je najmanje 11 osoba.

Iz redova opozicije tvrde kako je mrtvih do 100, ali nisu ponudili dokaze za te tvrdnje.

Čim je Izborna komisija u petak navečer proglasila da je Kenyatta (55) osvojio drugi petogodišnji mandat, izbili su protesti u uporištima opozicije koja upozorava na izborne prijevare. Uvjereni da im je ponovo ukradena pobjeda, pobornici opozicije su protestirali na zapadu države i u nekoliko predgrađa Nairobija, Kiberi, Mathre i Kawangareu.

Nemiri su izbili nakon što je izborna komisija proglasila da je aktuelni šef države Kenyatta osvojio drugi mandat, porazivši lidera opozicije Railu Odingu.

Pucnjava se čula u Kiberi, predgrađu Nairobija, kao i u Kisumi, gradu na jugozapadu Kenije, prenosi Tanjug.

Optužbe lidera opozicije

Kenyatta je osvojio 54 posto glasova, priopćila je izborna komisija, dodajući da je glasovanje bilo "kredibilno, fer i mirno".

Kenyatta je, nakon objavljivanja izbornih rezultata, pozvao na jedinstvo, navodeći da "nema razloga za nasilje".

Izborna komisija je, također, odbacila tvrdnje Odinge da je glasačka baza podataka hakirana i da se manipuliralo izbornim rezultatima.

Ovo je, kako ocjenjuje AP, možda bila i posljednja šansa za 72-godišnjeg Odingu da postane predsjednik, poslije tri neuspjeha.

Izvor: Agencije