Žrtve u napadu bombaša samoubice u Kabulu

Među ranjenima su i deseterica afganistanskih policajaca (EPA)

Najmanje je 11 osoba poginulo, a 25 ranjeno u napadu bombaša samoubojice u četvrtak u afganistanskom glavnom gradu Kabulu, prenose agencije.

U napadu su ranjena desetorica policajaca, a incident se dogodio pored pokretnog kontrolnog mjesta u stambenoj četvrti blizu gradskoga središta, rekao je glasnogovornik kabulske policije Basir Mujahid.

Ubrzo poslije napada oglasila se novinska agencija Amak, objavivši da je skupina Islamska država Irak i Levant (ISIL) preuzela odgovornost za napad.

Bombaš se raznio nakon što se približio skupini policajaca koji su provodili operaciju otkrivanja droge i prodaje alkohola u kabulskoj četvrti nedaleko od američkog veleposlanstva.

Ministarstvo zdravlja je potvrdilo kako je najmanje 15 ozlijeđenih osoba prevezeno u gradske bolnice.

Talijanska nevladina udruga Emergency, koja drži bolnicu u Kabulu, na svojem Twitteru napisala je da je 20-ak ljudi ranjenih u eksploziji dovezeno u bolnicu.

Lokalna mreža ToloNews je navodeći svjedoke u tom području objavila da je najmanje 10 ljudi poginulo.

Napadi u Kabulu su česti, a samo je krajem godine u napadu na područje u kojem se nalazi novinska agencija Afganistanski glas, šiitski kulturni centar i vjerska škola ubijeno najmanje 40 ljudi, dok su deseci ranjeni.

Odgovornost za napad i tada je preuzeo ISIL, ali nije dao nikakve dokaze za to.

Narušena sigurnost u zemlji

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani nazvao je taj napad “zločinom protiv čovječnosti”.

“Teroristi su napali naše džamije, naša sveta mjesta i sada naše kulturne centre”, rekao je tom prilikom. 

Mushtaq Rahim, stručnjak za regionalnu sigurnost, rekao je za Al Jazeeru da su cijele prošle godine afganistanski šiiti bili na meti napada. 

Biraj Parnaik, direktor Amnesty Internationala za Južnu Aziju, smatra da su napadi pokazatelj narušene sigurnosti u zemlji.

U afganistanskoj prijestolnici posljednjih mjeseci dogodilo se nekoliko napada.

Izvor: Al Jazeera i agencije