Žrtve u Indoneziji nakon objave rezultata izbora

Protesti su počeli mirno, ali su kasnije postali nasilni, pa je policija koristila suzavac (EPA)

Šest osoba poginulo je u neredima koji su buknuli u dijelovima Džakarte nakon što je izborna komisija potvrdila da je predsjednik na odlasku Joko Widodo pobijedio na prošlomjesečnim izborima, rekao je guverner indonezijskog glavnog grada.

Protesti koje su u utorak navečer organizirali Widodovi protivnici, pristalice njegovog protivkandidata, generala Prabowa Subianta, počeli su mirno, ali su kasnije postali nasilni, prisilivši policiju da koristi suzavac kako bi rastjerala mnoštvo.

“U 9:00 sati ujutro [po lokalnom vremenu] bilo je 200 povrijeđenih, koji su prevezeni u pet bolnica”, rekao je guverner Anies Baswedan.

“Broj mrtvih je šest”, kazao je on i dodao da u bolnicama provode obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Stotine demonstranata još uvijek su u srijedu na ulicama Džakarte, nakon noći nasilja.

Više ureda i diplomatskih predstavništava te škole i trgovački centri u Džakarti u srijedu su zatvoreni, a policija je objavila da je dvadesetak demonstranata uhapšeno.

Widodo osvojio 55,5 posto glasova

Izborna komisija objavila je u utorak da je Widodo osvojio drugi mandat na predsjedničkim izborima, nakon čega je izbornu pobjedu proglasio i sam Widodo.

On je osvojio 55,5 posto glasova biračkog tijela, a njegov suparnik i bivši general Subianto 44,5, posto glasova.

Indonezijska prijestolnica je na dan objave rezultata bila u režimu pojačanih mjera sigurnosti, nakon što je Subianto zaprijetio da će na ulice izvesti svoje pristalice.

Od izbora održanih 17. aprila, travnja na koje je bilo pozvano više od 190 miliona ljudi, opozicioni kandidat osporava brojanje glasova, a nakon konačne objave rezultata kandidati imaju tri dana za podnošenje žalbe Ustavnom sudu.

Widodo je na čelo države prvi puta stao 2014. godine, kada je osvojio 53,15 posto glasova.

Izvor: Agencije