Žrtve u eksploziji u džamiji u Kabulu

Zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad (Reuters)

U eksploziji u džamiji tokom džuma-namaza u zapadnom dijelu Kabula ubijeno je najmanje četvero ljudi, a ranjeno ih je osam, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana.

“Eksploziv postavljen u unutrašnji dio džamije Shir Shah-e-Suri aktiviran je tokom molitve u petak”, navodi se u saopćenju Ministarstva, koje je dodalo da je među žrtvama i Azizullah Mofleh, koji je predvodio namaz.

Glasnogovornik Ministarstva Tariq Arian rekao je da je policija okružila područje i pomogla da se povrijeđeni prevezu u obližnje bolnice.

Napad ISIL-a prošle sedmice 

Zasad nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad, ali je tu džamiju ranije ovog mjeseca napala podružnica oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz afganistanske pokrajine Nangarhar.

“Zanimljivo je da se svaki put kad imamo napredak u postizanju mira dogodi jedan ovakav napad”, rekao je Al Jazeeri Habib Wardak, analitičar za nacionalnu sigurnost iz Kabula.

“ISIL je preuzeo odgovornost za napad na džamiju prošle sedmice. Dakle, kako, uprkos činjenici da svakog dana imamo vladine konferencije za medije na kojima govore da su eliminirali ISIL, oni onda mogu izvoditi ovako sofisticirane napade?”, upitao je.

Talibanski pokret ubrzo se distancirao od napada. U objavi na društvenim mrežama glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahed naveo je da je napad dio zavjere “neprijatelja” u vrijeme kad napreduju pregovori.

Vlada Afganistana okarakterizirala je napad kao “neljudski” i “protivan principima islama”.

Izvor: Al Jazeere i agencije