Žrtve u blizini Donjecka, ulične borbe u Lugansku

Najmanje troje civila poginulo je u utorak u intenzivnim bombardovanjima grada Makiivka, dvadesetak kilometara južno od Donjecka, javio je fotograf AFP-a, dok se u Lugansku vode ulične borbe. 

Eksplozije su se čule u blizini područja autobusne stanice u Makiivki. Dio stanovnika pobjegao je u skloništa, a tri tijela, jedne žene i dva muškarca, uočio je u gradu fotograf.

Eksplozije su u utorak odzvanjale i u nekoliko četvrti Donjecka, uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, koje su bez tekuće vode već dva dana.

Eksplozije su se mogle čuti u istočnom dijelu grada, vjerovatno iz predgrađa Mospjne te iz zapadnih četvrti gdje se nalazi aerodrom, javljaju agencije.

Humanitarna situacija se pogoršava u tom gradu koji je prije početka sukoba, prije više od četiri mjeseca, imao milion stanovnika.

Dotok tekuće vode je u potpunosti prekinut u nedjelju navečer kad je električni vod koji opskrbljuje vodoopskrbne pogone oštećen u sukobima.

Stvoreni su redovi već u utorak rano ujutro ispred kioska na kojem se prodaje mineralna voda na litre.

Vlasti su organizovale opskrbu vode koja nije za piće iz cisterni pred kojima je dvadesetak osoba čekalo na red s praznim plastičnim kanisetrima ili kantama.

Lokalne vlasti su upozorile u nedjelju da je nemoguće predvidjeti koliko bi dugo mogli trajati radovi na popravku zbog sukoba koji se odvijaju u gradu već nekoliko dana.

Borbe se u utorak vode i na ulicama Luganska, a jednu su četvrt ponovno zauzele vladine snage, objavio je glasnogovornik vojske Andrij Lisenko.

“Jedna je četvrt Luhanska oslobođena, ulične borbe vode se u centru grada”, rekao je na konferenciji za novinare.

Napad na izbjeglički konvoj

Istovremeno je objavljeno da je do sada pronađeno 15 tijela na mjestu jučerašnjeg raketnog napada na konvoj s izbjeglicama iz Luganska, objavio je glasnogovornik Ukrajinske vojske.

“Do jučer navečer pronašli smo 15 tijela. Potraga se nastavila tokom noći i nastavlja se jutros”, rekao je u utorak Reutersu glasnogovornik Andrij Lisenko.

Konvoj je napadnut između naselja Hriaščuvatje i Novosvitlivka u blizini Luganska, gdje traju intenzivne borbe ukrajinskih i pobunjeničkih snaga.

Kijev je za napad optužio proruske separatiste, ali oni to negiraju.

Ukrajinska vojska je u ponedjeljak objavila da su mnogi poginuli, među kojima ima žena i djece, izgorjeli do neprepoznatljivosti.

Američki State Department osudio je napad, ali nije mogao potvrditi ko je odgovoran.

“Oštro osuđujemo topnički napad na konvoj… Tužno, ljudi su se pokušali maknuti od napada i umjesto toga postali žrtve”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu će na poziv ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka doći u Kijev na razgovore o ukrajinskoj krizi, objavilo je Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Posjeta će uslijediti uoči proslave ukrajinskog dana nezavisnosti koji se obilježava u nedjelju 24. augusta.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke razgovarali su u nedjelju o mogućnostima rješavanja ukrajinske krize više od pet sati i planiraju se ponovno susresti nakon konsultacija sa svojim vladama.

Izvor: Agencije