Žrtve šokirane: Papa odbio ostavku osuđenog kardinala

Papa Franjo, Phulippe Barbarin
Barbarin će ostati nadbiskup Lyona i pričekati rješenje žalbenog postupka, ali će se povući na neko vrijeme s dužnosti na papinu sugestiju (EPA)

Pozivajući se na presumpciju nevinosti, papa Franjo nije prihvatio ostavku francuskog kardinala Philippea Barbarina osuđenog zbog toga što nije prijavio optužbe za seksualno zlostavljanje protiv jednog svećenika.

Osuđen 7. ožujka na šest mjeseci zatvora uvjetno jer nije prijavio optužbe da je jedan svećenik iz njegove biskupije zlostavljao dječake, kardinal Barbarin bio je u ponedjeljak na audijenciji kod Pape kako bi mu predao ostavku.

“U ponedjeljak ujutro stavio sam svoju misiju u ruke Svetom Ocu. Pozivajući se na presumpciju nevinosti, on nije htio prihvatiti tu ostavku”, priopćio je Barbarin.

Povlačenje ‘na neko vrijeme’

Vatikan je potvrdio u priopćenju da “Sveti Otac nije prihvatio ostavku koju mu je podnio kardinal Philippe Barbarin”, nadbiskup Lyona od 2002., a kardinal od 2003. godine, kako prenosi Hina.

Barbarin (68) će prema tome ostati nadbiskup Lyona i pričekati rješenje žalbenog postupka.

Odlučio je ipak “povući se na neko vrijeme” s dužnosti i prepustiti vođenje biskupije generalnom vikaru, na “Papinu sugestiju”. 

Sud u Lyonu presudio je da je kardinal u razdoblju od srpnja 2014. do lipnja 2015. zataškao optužbe desetaka dječaka da ih je svećenik Bernard Preynat spolno zlostavljao 1980-ih i 1990-ih godina.

Žrtve ogorčene papinom odlukom

Barbarin odbacuje optužbe, dok je Preynat kojemu će se suditi kasnije ove godine priznao krivnju.

Papina odluka izazvala je ogorčenost žrtava.

“Nisam vjerovao da bi Papa mogao počiniti takvu pogrešku. To je nevjerojatno”, rekao je Francois Devaux, suosnivač udruženja žrtava “Parole liberee”.

“Mislim da će taj čovjek uništiti Crkvu”, dodao je, dok je drugi član udruženja, Pierre-Emmanuel Germain-Thill, ocijenio da je odluka “šokantna” i “još jedan Papin krivi potez”.

Izvor: Agencije