Žrtve na palestinski ‘Dan bijesa’

Palestinci naoružani noževima i vatrenim oružjem su usmrtili najmanje tri osobe i ranili nekoliko drugih u seriji napada u Jerusalemu te u predgrađu Tel Aviva, navela je policija, na “Dan bijesa”, kako su ga nazvale palestinske grupe.

Dva Palestinca su ustrijelili i noževima uboli putnike u autobusu u Jerusalemu, usmrtivši dvije i ranili pet osoba, javljaju izraelski mediji. Izrael i palestinske teritorije su pogođene najtežim nemirima u višegodišnjem periodu.

Jedan od napadača je ubijen, kazao je glasnogovornik hitne pomoći, a drugi je zarobljen.

Nekoliko minuta kasnije, drugi Palestinac se zabio automobilom u autobusko stajalište u centru Jerusalema, nakon čega je izašao iz vozila i napao nožem prolaznike, ubivši najmanje jednu osobu, te ranivši nekoliko drugih, navela je policija.

Napadač je “neutraliziran”, saopćila je policija, bez davanja dodatnih detalja, prenosi Reuters.

Ranije u utorak ujutro, Palestinac je nožem ubo i lakše ranio Izraelca u trgovačkoj ulici u Raananu, blizu Tel Aviva, kazali su policajci i svjedoci.

Policija je objavila amaterski snimak na kojem se vidi kako nekoliko muškaraca šutiraju i tuku navodnog napadača dok on leži na tlu. Pripadnici hitne pomoći su saopćili da je navodni napadač ozbiljno povrijeđen.

U roku od sat vremena od tog napada, drugi Palestinac naoružan nožem je napao prolaznike u Raananu, ranivši četiri osobe, javili su policija i mediji.

Žrtve napada

Do utorka je četvero Izraelaca i 27 Palestinaca, uključujući osam navodnih napadača i osmero djece, umrlo od 3. oktobra.

Nasilje je dijelom izazvano zbog bijesa muslimana zbog povećanog broja jevrejskih posjetilaca kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu.

Glavne palestinske frakcije uključujući Fatah koji podržava Zapad te militantni Hamas, proglasili su u utorak “Danom bijesa” širom Zapadne obale, Gaze te Istočnog Jerusalema.

Lideri zajednica izraelskih Arapa su pozvali na ekonomski štrajk u svojim gradovima i selima.

Svakodnevni napadi hladnim oružjem su pokrenuli špekulacije o novom ustanku ili intifadi, iskazavši frustracije novih generacija zbog nemoći njihovih lidera da dođu do uspostavljanja države.

Žestoki sukobi su izbili u nedjelju u gradovima i selima širom okupirane Zapadne obale, uključujući Istočni Jerusalem.

Frustracije su prerasle u nasilje, dok Izrael nastavlja da gradi jevrejska naselja širom Zapadne obale, čime krše međunarodne zakone.

Najmanje 1.990 Palestinaca je povrijeđeno, prema podacima Ministarstva zdravlja Palestinske samouprave, a organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju izraelske snage za korištenje prekomjerne sile.

Izrael je poslao policijska pojačanja u Jerusalem, u kojem je došlo do brojnih napada noževima.

U Raananu je vlasnik radnje kazao da je čuo galamu, nakon čega je zgrabio teški drveni kišobran i istrčao napolje, kako bi se suočio sa napadačem.

“Počeo je ubadati jednog čovjeka. Udario sam nekoliko puta te ga šutnuo, nakon čega mu je ispao nož iz ruke”, kazao je vlasnik prodavnice. “Volio bih da sam imao pištolj. Ustrijelio bih ga”.

‘Pritisak na Izrael’

Šef palestinske diplomatije Riyad al-Maliki uporedio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua sa sirijskim režimom i zatražio od Evropske unije da izađe iz sjenke Sjedinjenih Američkih Država i izvrši pritisak na Izrael.

“Izrael je okupaciona sila, jedina kao takva u regiji i mnogo je gori nego bilo koji drugi režim”, ističe Maliki u intervjuu bečkom dnevniku Presseu, koji smatra da je “Izrael gori i od režima Bashara al-Assada u Siriji”.

On je naglasio da se mora spoznati stanje i da se govori o okupaciji koja traje od 1967, o patnji izbjeglica od 1948, a ne o jednom konfliktu koji je počeo tek prije četiri godine.

Maliki je rekao da Palestina, koja je članica Međunarodnog suda pravde, neće još koristiti taj instrument i podnositi tužbu protiv Izraela, zato što još postoji mišljenje da će Izrael da se urazumi i vrati se za pregovarački sto.

Izvor: Al Jazeera i agencije