Žrtva na protestu stotina hiljada Alžiraca protiv privremenog predsjednika

Abdelkader Bensalah
Privremeni predsjednik Abdelkader Bensalah treba odrediti novi datum izbora (EPA)

Stotine hiljada prosvjednika je ponovo izašlo na ulice Alžira, zahtijevajući promjenu vlasti i državnog sistema.

Enahar televizija je javila da je osamnaestogodišnji mladić stradao od povreda glave i da uzrok smrti još nije poznat, prenio je Reuters.

Navodi se da je on već bio povrijeđeno na prošlotjednim protestima, a kao potencijalni uzrok danas zadobivenih povreda sa smrtnim ishodom spominje se prebijanje ili pad sa kamiona, prenosi Tanjug.

Ističe se da je prosvjed, izuzev ovog incidenta bio miran, kao i većina prosvjeda u zemlji za posljednja dva mjeseca.

Prosvjednici zahtijevaju odlazak privremenog predsjednika Abdelkadera Bensalaha, kao i promjenu režima u toj sjevernoafričkoj državi.

Prosvjedi traju od kada je bivši predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika ranije ovog mjeseca dao ostavku, jer demonstranti sada traže i odlazak s vlasti svih pripadnika Bouteflikine vladajuće garniture.

“Cijela banda mora biti iskorijenjena, problem se ne odnosi samo na jednu ili dvije osobe”, rekao je Suheil Zaalani, 22-godišnji prosvjednik, prenosi Hina.

Prosvjedi u petak odvijaju se nakon što je predsjedavajući alžirskog Ustavnog vijeća Tayeb Belaiz u utorak dao ostavku pod pritiskom prosvjednika, koji također odbacuju Bensalaha, kao i sadašnjeg premijera Noureddinea Bedouija.

Izmijeniti politički establišment

Bensalaha je 9. travnja Parlament zadužio da vodi zemlju tijekom tromjesečnog prijelaznog razdoblja.

On je najavio održavanje predsjedničkih izbora za 4. srpnja.

Bouteflika (82) je bio prisiljen dati ostavku 2. travnja, pod pritiskom višetjednih prosvjeda, nakon 20 godina na vlasti.

Od tada oporba zahtijeva potpunu izmjenu političkog establišmenta.

Izvor: Agencije