Zračni udari u Jemenu, 44 mrtvih

Udari arapske koalicije na području Haradha u sjevernoj provinciji Hajja pogodili su šest kuća (AP)

Najmanje 44 osobe poginule su u zračnim udarima koalicije koju predvodi Saudijska Arabija, kao i borbama pobunjenika i snaga lojalnih Vladi u Jemenu uoči mogućeg primirja, potvrdili su vojni i bolnički izvori.

Najnoviji sukobi dogodili su se uoči mirovnih pregovora kojima posreduju Ujedinjeni narodi, a koji će između predstavnika zaraćenih strana biti održani u utorak u Švicarskoj.

Očekuje se da bi se sedmodnevno primirje, koje je predložila Vlada Jemena, moglo poklopiti s ovim pregovorima, prenosi AFP.

Do sada 5.800 mrtvih

Udari arapske koalicije na području Haradha u sjevernoj provinciji Hajja pogodili su šest kuća, naveli su očevici.

Haradh se graniči sa Saudijskom Arabijom i jedno je od sjevernih uporišta šiitskih Husi pobunjenika, koji kontroliraju prijestolnicu Sana'u.

Husi, koje podržava Iran, na meti su koalicije od ožujka, podsjeća AFP.

Od tada je poginulo vise od 5.800 ljudi u Jemenu, a polovica od toga su civili, navodi UN.

Uništeno 1.000 škola

Saudijska Arabija je namjerno uništila na stotine škola u Jemenu tokom posljednjih mjeseci u bombardiranju koalicije koju predvodi, saopćila je organizacija organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Prema podacima AI-a, poslije saudijskog bombardiranja više od 1.000 škola je nepogodno za korištenje, a 254 obrazovne ustanove su u potpunosti uništene, prenos eagencije.

Prema navodima AI-a, više od 6.600 djece lišeno je mogućnosti da dobije obrazovanje.

Izvor: Agencije