Zračni napadi američkih snaga na talibane

Talibani, Afganistan
Akcijom je zaustavljen napad talibana na na afganistanske snage sigurnosti, tvrde američki izvori (EPA)

Američke snage izvele su u petak dva zračna napada na talibane, kako bi zaustavile pripadnike te grupe da izvedu napad na afganistanske snage sigurnosti, izjavio je američki vojni glasnogovornik, u potezu koji može naštetiti mirovnom procesu.

Zračni napadi, izvedeni u dvije različite pokrajine, prvi su od proglašenja primirja poslije Ramazanskog bajrama, potpisanog između talibana i afganistanskih vojnih snaga, javlja Fena, pozivajući se na Reuters.

Glasnogovornik američke vojske sa sjedištem u Afganistanu napisao je na svom profilu na Twitteru da je izveden zračni napad na 25 naoružanih talibanskih boraca koji su izvršili koordinirani napad na afganistanski kontrolni punkt u pokrajini Farah na zapadu, a drugi napad je izveden u Kandaharu, na jugu zemlje.

Bez podataka o žrtvama

Nije dao podatke o žrtvama.

Glasnogovornik talibana odbio je komentirati zračne napade, koji su izvedeni u vrijeme kada SAD povlači svoje trupe iz Afganistana.

Predsjednik SAD-a Donald Trump posljednjih sedmica ponovio je kako želi da se potpuno povuče američka vojska iz Afganistana, ali nije odredio tačan datum za to, uslijed nagađanja da bi on mogao okončati najduži američki ratni sukob u sklopu svoje predizborne kampanje.

Izvor: Agencije