Zračni i raketni napadi Izraela na Gazu

Izraelska vojska sad ima veća ovlaštenja u odnosu na ranije (EPA)

Vojni avioni Izraela danas su izvršili zračne napade na Pojas Gaze, javlja Anadolija.

Očevici navode kako je izraelska vojska bombardirala područje Ebracu Ayn Calut i vojnu bazu koja pripada oružanom krilu Hamasa brigade Izzeddine al-Qassam, koje se nalazi u okviru izbjegličkog kampa En-Nuseirat.

Izraelska vojska izvršila je napad i na poljoprivredno područje kod grada Han Yunusa, a pri napadu je nastala velika materijalna šteta u domovima građana.

Helikopteri izraelske vojske izvršili su šest raketnih napada na područje koje pripada pomorskim snagama Gaze, gdje je, također, nastala velika materijalna šteta.

Pet raketnih napada

Glasnogovornik izraelske vojske Avihai Adera na službenom profilu na društvenoj mreži Twitter napisao je kako je “Gaza izvršila pet raketnih napada na Izrael, od kojih su dvije uništene zahvaljujući proturaketnom sistemu željezna kupola!”.

Izraelska vojska sad ima veća ovlaštenja u odnosu na ranije, od 12. juna, kada su izraelske vlasti saopćile da su nestala trojica Jevreja, za šta smatraju odgovornim palestinske vlasti.

Izrael je u aprilu otkazao planiranu rundu mirovnih pregovora s Palestincima, ubrzo nakon što je u Gazi postignut dogovor o pomirenju palestinskih rivalskih pokreta Fataha i Hamasa.

Prema navodima izraelskih medija Izrael će, također, nametnuti ekonomske sankcije Palestinskoj upravi koja ima ograničenu samostalnu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom kontrolom, dok je Pojas Gaze pod upravom Hamasa. 

Izvor: Agencije