Zračenje Mliječne staze povezano s neutralnim plinom

Neutralni plin čine većinom atomi vodika, koji se, poput magle, razvlače kroz međuzvjezdani prostor (EPA)

Sinkrotronsko zračenje naše galaksije, Mliječne staze, usko je povezano s različitim fazama neutralne tvari, koja se, poput magle, razvlači međuzvjezdanim prostorom i slijedi magnetsko polje, saopćio je Institut “Ruđer Boškovi”ć (IRB).

To su otkrili astrofizičari iz Laboratorije za astročestičnu fiziku i astrofiziku (LAFA) IRB-a Andrea Bracco, Vibor Jelić, Luka Turić i Ana Erceg te njihovi saradnici iz Kanade i Francuske, a rezultati istraživanja objavljeni su u uglednom magazinu Astronomy & Astrophysics.

“U širem kontekstu, rezultati našeg istraživanja produbljuju razumijevanje uloge magnetskog polja u oblikovanju međuzvjezdane materije u Mliječnoj stazi te objašnjavaju mogući način nastanka struktura koje opažamo radioteleskopom LOFAR”, objašnjavaju autori rada, prenosi Hina.

Ovo istraživanje astrofizičara sa IRB-a provedeno je u sklopu naučnog projekta MUSICA, finansiranog u sklopu Obzor 2020 – Marie Sklodowska–Curie akcije (MSCA) te istraživačkog projekta LowFreqCRO, finansiranog od Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ).

Područje hladnog neutralnog plina

“Analizirali smo nedavna promatranja radioteleskopom Lofar kako bismo istražili je li promatrano sinkrotronsko zračenje Mliječne staze povezano s neutralnim međuzvjezdanim plinom”, izjavio je Bracco.

Ddodao je kako neutralni plin čine većinom atomi vodika, koji se, poput magle, razvlače kroz međuzvjezdani prostor te ga možemo promatrati također pomoću radiovalova, ali na frekvencijama od 1,4 GHz. 

Bracco je istaknuo kako su usporedbom posmatranja sa radioteleskopom Lofar i teleskopom u Njemačkoj Effelsberg pronašli da je sinhrotronsko zračenje Mliječne staze usko povezano s hladnim neutralnim plinom i nešto manje s mlakim nestabilnim neutralnim plinom.

Ocijenio je kako se, na temelju rezultata istraživanja, može zaključiti da polarizirano sinhrotronsko zračenje, posmatrano na niskim radiofrekvencijama, potječe iz područja u kojima dominira hladni neutralni plin, a morfologiju promatranog zračenja i neutralnog plina oblikuje magnetsko polje.

Izvor: Agencije